Er RKI en hindring for at optage forbrugslån?

Det er altid en ulempe at være opskrevet i RKI. Det begrænser nemlig dine muligheder for at låne penge, bestille mobilabonnementer og handle med visse firmaer. Men er RKI også en hindring for at tage forbrugslån, eller er der nogle lån til forbrug, du kan tage på trods af RKI? Få svaret her!

Det gør ikke livet nemmere at være opskrevet i Ribers Kredit Information eller Debitor Registret. Derfor er det altid en god idé at gøre dig umage for at undgå gæld. Er du allerede opskrevet i RKI, er det selvfølgelig i din interesse at kende dine muligheder og begrænsninger.

Mange søger svar på spørgsmålet, om RKI er en hindring for at tage lån til forbrug. Forbrugslån fås jo i vidt forskellige størrelser lige fra små beløb på 500 kroner til store beløb på 300.000 kroner. Derfor er det også nærliggende at spørge, om der gælder de samme regler for betalingsanmærkninger for alle forbrugslån. Eller er der visse lån, du stadig kan tage, selvom du står i RKI?

Hvad er RKI og Debitor Registret?

Det er godt at vide en smule om både Ribers Kredit Information og Debitor Registret – først og fremmest for at undgå at blive opskrevet der. Det er nemlig navnene på de to største registre over upålidelige eller “dårlige betalere”.

Du kan havne i registrene, hvis du ikke har betalt dine regninger. I RKI kan du således blive opskrevet, når du har modtaget tre rykkere og en advarsel. Når først du står i registret, bliver du synlig for RKIs kunder, som blandt andet er banker og låneudbydere.

Hvad er problemet ved at være opskrevet i RKI?

Her fungerer opskrivningen desværre som et signal om, at det ikke er nogen god idé at låne dig penge. Låneudbydere er nemlig først og fremmest interesseret i at få betalt lånet af igen, og hvis du allerede har gæld, virker det ikke sandsynligt, at du vil være i stand til at overholde løbetiden.

Opskrivningen i registrene kan også have andre konsekvenser, og i det hele taget kan det være begrænsende på en række områder. Du kan fx risikere, at du ikke kan få et mobilabonnement, eller at du ikke kan få tilsendt forskellige betalingskort. Nogle oplever også, at bestemte virksomheder – eksempelvis visse håndværkere – ikke længere ønsker at arbejde for dig.

Forhindrer RKI mig i at optage et forbrugslån?

Hvis du står i RKI, og du påtænker at optage et lån til forbrug, er der desværre dårlige nyheder. Der findes nemlig en lov, der forhindrer almindelige pengeinstitutter, udbydere af kviklån, banker med mere i at låne dig penge.

Det drejer sig om den såkaldte kreditaftalelov. Den foreskriver, at du skal have foretaget en positiv kreditvurdering for at kunne tage lån til forbrug. Faktisk har Folketinget skærpet reglerne tilbage i 2020, så vurderingen nu skal være mere grundig, end den før har været.

Folketinget vedtager løbende nye regler på området. Det gør de for at undgå, at forbrugerne havner i gæld. Særligt kviklån har nemlig ført til gæld for mange, også blandt den yngre befolkningsgruppe. I dag er der derfor et større fokus på, at du skal være i stand til at betale lånet tilbage igen på den aftalte tid.

Smuthuller og muligheder for at tage lån trods RKI

Der findes altid undtagelser til reglen, og det gælder også forbrugslån og RKI. Der er visse smuthuller, som du kan lede efter, hvis du ønsker at tage et lån til forbrug trods betalingsanmærkninger.

I nogle tilfælde kan du eksempelvis stille sikkerhed i form af en kautionist. På den måde er der en garanti for, at lånet bliver betalt tilbage, også selvom du ikke er i stand til det. Andre vælger at undersøge mulighederne for at låne penge i udlandet, eksempelvis Norge og Sverige.

Det kan lade sig gøre, fordi RKI og Debitor Registret er nationale registre, som ikke er tilgængelige for udenlandske udbydere. Hvis du overvejer at tage lån i udlandet, er det en god idé at gøre det i EU, så du er omfattet af de regler og den sikkerhed, der gælder her.

Afsluttende skal det siges, at det som regel er en dårlig idé at tage lån, så længe du står i RKI. Risikoen for at opbygge mere gæld er stor, og det er derfor en bedre løsning at koncentrere dig om at afbetale den eksisterende gæld.