Det er ikke altid lige nemt at leve for en SU-ydelse. Derfor er der nogle studerende, som overvejer mulighederne for at tage et supplerende lån. Her kan det være oplagt at overveje, om man kan tage kviklån som studerende, og om det giver mening. Læs med her og bliv klogere!
Studielivet er ikke nødvendigvis billigt. Der er bøger, der skal indkøbes hvert semester, og man skal have en velfungerende computer til at skrive opgaver på. Derudover skal man betale sin husleje og have råd til hverdagslige indkøb. “Café-penge” bliver det vist næppe til!
Nogle studerende vælger at få et studiejob, men det er ikke alle, der kan afse tiden til det. Nogle overvejer i stedet et lån, eksempelvis det nemme og hurtige kviklån. Men kan man tage et sådant lån som studerende? Og er det en god løsning?
Er det muligt at tage kviklån som studerende?
Du kan godt tage kviklån som studerende. Du kan også tage kviklån på dagpenge og kontanthjælp. Der er nemlig ikke længere nogen skelnen mellem fast indkomst og understøttelse, når det handler om lån. Så længe du har en fast månedlig indkomst, hvilket du har som studerende, kan du sagtens tage lån.
Det er dog ikke ensbetydende med, at du altid vil blive godkendt til et lån. Din kreditvurdering vil naturligvis bære præg af dit lave rådighedsbeløb. Det er ikke alle udbydere, som vil se dig som en attraktiv kandidat. Dine renter og gebyrer kan også blive høje på grund af din økonomi.
Disse krav skal du leve op til
Der er visse krav, du skal leve op til, for at kunne låne penge. De kan være gode at kende til, så du ved, om det overhovedet er muligt for dig at tage et lån. Kravene kan variere en smule fra udbyder til udbyder, men de vil ofte være:
- Som studerende skal du være fyldt 18 år for at tage et kviklån.
- Du skal også være en del af Dansk Folkeregister, have en dansk adresse, muligvis dansk telefonnummer og dansk bankkonto.
- Din kreditvurdering skal være positiv, så det er realistisk, at du kan tilbagebetale lånet indenfor den gældende løbetid.
- Du skal have en NemKonto og NemID for at ansøge om lånet.
- Du må ikke være opskrevet som “dårlig betaler” i hverken RKI eller Debitor Registret.
Derfor vælger nogle studerende kviklånet
Kviklånet er generelt populært blandt danskerne, og det gælder også i den yngre befolkning. Det er nemt og hurtigt at tage lånet, som bliver udbetalt inden for meget kort tid. Der er flere forskellige grunde til, at studerende vælger kviklånet.
Nogle af grundene kan fx være: Man har brug for et tilskud til at købe nye studiebøger, man har brug for reparation af computeren eller at købe en ny, man mangler penge til studierejsen eller til depositum til den nye studiebolig. Der er også nogle, som blot tager kviklånet for at have ekstra penge til rådighed til forbrug eller for at supplere SU-lånet.
Er kviklån den bedste løsning for dig som studerende?
Det er værd at spørge dig selv, om kviklånet er en god løsning. Kviklånet er et kortsigtet lån, og det skal betales hurtigt tilbage igen, som regel allerede indenfor et par måneder. Det bliver hurtigt dyrt, hvis du ikke kan overholde løbetiden, og renten vil generelt også være høj.
Egner sig ikke til almindeligt forbrug
Det egner sig derfor ikke særlig godt til almindeligt forbrug. Snarere kan kviklånet være en mulighed til helt specifikke formål og akutte økonomiske situationer. Et godt eksempel kunne være, at du har brug for at indkøbe studiebøger til nogle tusinde kroner.
Det er midt på måneden, og du har ikke penge på kontoen til at gøre det her og nu. Derfor tager du et kviklån, som du så kan betale tilbage, når du får SU igen. Husk at tænke langsigtet, så du er sikker på, at budgettet går op i det lange løb.
Kviklån versus SU-lån
Som studerende vil det også være oplagt at overveje et SU-lån, hvis du generelt har brug for flere penge. SU-lånet er en hel del billigere end kviklånet, og det er ikke kortsigtet på samme måde. Derfor vil det som oftest give bedre mening at tage et SU-lån end et kviklån.
Nogle vælger dog at supplere SU-lånet med et kviklån eller at tage et kviklån i akutte økonomiske situationer som eksemplet med studiebøgerne. Generelt skal man altid tænke det meget grundigt igennem, inden man låner penge, og det er bedst, hvis man kan undgå det.
Indhold i artiklen