Hvad er renter og gebyrer ved lån trods RKI?

Det er ikke lige nemt at låne penge, når du står i RKI. Hvis det endelig lykkes, vil du selvfølgelig gerne have et lån med rimelige renter og gebyrer. Men hvordan ser omkostningerne egentlig ud, når man låner penge på trods af RKI? Det kan du læse mere om her.

Hvis du står i RKI og har forsøgt at tage et lån, ved du, at det kan være udfordrende. I de fleste tilfælde vil du få et nej til din ansøgning, fordi din kreditvurdering falder negativt ud. Men kan det lade sig gøre at tage et lån trods RKI? Og hvad er renterne og gebyrerne i så fald?

Sådan tager du lån, selvom du er i RKI

Der er nogle kompromiser, du er nødt til at indgå, hvis du vil låne penge, mens du er i Ribers Kredit Information eller Debitor Registret. De normale pengeinstitutter, kviklånsudbydere og banker, vil ikke kunne tilbyde dig et lån. Ifølge kreditaftaleloven skal du nemlig have en positiv kreditvurdering for at kunne låne penge.

En positiv kreditvurdering viser, at du vil være i stand til at betale pengene tilbage i løbet af den aftalte tid. Da du står i RKI, vil din kreditvurdering imidlertid blive negativ. Når du har indestående gæld, er det nemlig ikke realistisk, at du vil kunne tilbagebetale lånet indenfor løbetiden.

Det gør det altså udfordrende at låne, mens du står i registret. Derfor kan det være nødvendigt at tænke alternativt og måske også tage nogle alternative metoder i brug. Det kunne blandt andet dreje sig om:

  • At tage et lån med kautionist.
  • At låne penge direkte af en person.
  • At ansøge om et udenlandsk lån.
  • At pantsætte genstande af værdi.
  • At fokusere på at spare op fremfor at låne.

Kautioneret lån og RKI

Der findes en del udbydere, som ikke tilbyder lån til folk i RKI – men hvis en kautionist står til sikkerhed for lånet, vil de gøre en undtagelse. En kautionist er en person, som garanterer for at lånet bliver betalt tilbage, også selvom du ikke vil være i stand til at gøre det. I dette tilfælde vil han eller hun hæfte for gælden i stedet for.

Lån penge i Norge eller Sverige trods RKI

En anden metode, du kan tage i brug, er at ansøge om lån i udlandet. Det er muligt, fordi udenlandske udbydere ikke har adgang til RKI, som udelukkende er et nationalt register. Det kan dog alligevel være svært at få godkendt lånet, hvis du ikke har bopæl i landet. Vil du alligevel forsøge, er det klogt at holde dig inden for EU, fordi du da har glæde af de regler, der gælder her.

Renter og gebyrer på lån trods RKI

Hvordan ser renter og gebyrer så ud for kautionerede og udenlandske lån? Lad os starte med de kautionerede lån. De behøver ikke nødvendigvis at være dyre. I reglen er usikrede lån dyrere en sikrede, og fordi en kautionist udgør en sikkerhed for dit lån, vil det påvirke renter og gebyrer positivt.

Hvad angår de udenlandske lån, vil omkostningerne afhænge helt af den enkelte udbyder. Her vil det også være muligt at tage lån uden kautionist, eftersom de udenlandske udbydere ikke har adgang til RKI. Hvis de har notater om “betalingsanmærkninger” angår det imidlertid også dig.

Renter og gebyrer på udenlandske lån vil altså afhænge af, hvilken type lån du vælger (fx om du stiller sikkerhed eller ikke stiller sikkerhed for lånet), størrelsen på lånet, udbyderen med mere. Det vil være en god idé at researche og sammenligne de forskellige lån, nøjagtig som du ville gøre med et dansk lån.

Fordele og ulemper ved at tage lån på trods af RKI

Det kan være fristende at låne penge, mens du er i RKI. Nogle låner ligefrem penge for at betale af på den gamle gæld. Det kan ikke anbefales, fordi du ender med at opbygge endnu mere gæld, end du havde i forvejen. På den måde er det altså en ulempe at låne penge, mens du er i Ribers Kredit Information.

Du vil få de største fordele ved først at komme ud af registret. Det gør du ved at betale din gæld af. Det handler altså om at lægge en økonomisk plan, spare op og lægge til side. Når først du er ude af RKI, vil du igen være fri til at låne penge, oprette mobilabonnementer, bestille kreditkort og meget, meget mere.