Kan man låne penge i udlandet som dansker?

Der kan være flere grunde til, at man som dansker overvejer at låne penge i udlandet – måske har man planer om at købe en ejendom i landet, eller måske har man problemer med at låne indenlands på grund af RKI. Men er det muligt at låne penge i udlandet som dansker? Her er alt, hvad du skal vide!

Folk har forskellige bevæggrunde, når det kommer til, hvorfor de hellere vil låne penge i udlandet end i Danmark. Nogle har haft dårlige erfaringer med de danske udbydere, mens andre har svært ved at komme til at tage lån, fordi de står i Ribers Kredit Information.

Uanset grunden er der en del informationer, du bør kende til, før du kaster dig ud i at låne penge udenlands. Læs med her på siden og bliv klædt på til formålet.

Er det muligt at låne penge i udlandet med dansk CPR?

Det er muligt at låne penge i udlandet som dansker, men det kan være udfordrende. Et dansk CPR kan være en forhindring, når det kommer til at låne penge udenfor Danmarks grænser. Nogle udbydere kræver nemlig, at man har statsborgerskab i det pågældende land, mens andre kræver, at man har bank i landet.

Gode grunde til at låne penge udenlands

Det er generelt nemmest at låne penge i det land, du er bosiddende i. Derfor skal der en rimelig god grund til, for at det kan betale sig at forsøge at låne penge udenlands. Det kunne blandt andet være, hvis du havde planer om at købe en ejendom eller tage på en længere rejse i landet. En anden god grund kunne være, at det er umuligt for dig at låne penge i Danmark på grund af RKI.

Lån penge i udlandet på trods af RKI

Gældsatte danskere, som er registreret i RKI, har svært ved at låne penge i Danmark. Ribers Kredit Information er et nationalt register over “dårlige betalere”. I det åbne register kan banker og andre låneudbydere finde disse “dårlige betalere” og afslå deres ansøgninger om lån. Det vil ofte være tilfældet, eftersom man næppe for en positiv kreditvurdering, når man har gæld.

Danskerne låner penge i Sverige og Norge

Hvis du står opskrevet i RKI, kan det derfor være en nærliggende tanke at låne penge i udlandet. Mange danskere undersøger muligheder for lån i fx Sverige og Norge. Fordi RKI er et nationalt register, har udenlandske udbydere ikke adgang til informationerne.

I Sverige har man til gengæld det såkaldte “Kronofogden”. Selvom du står i RKI, står du ikke i Kronofogden, og derfor kan du godt låne penge i Sverige. Til gengæld vil nogle udbydere gøre opmærksom på, at de ikke vil låne ud til folk med betalingsanmærkninger – og det gælder til gengæld dig, som er i RKI.

Vær opmærksom på disse ting

Det kan kræve en smule research at finde en udenlandsk udbyder, der vil låne dig penge med et dansk CPR. Desuden skal du være opmærksom på snyd. Det er mest fornuftigt at låne penge indenfor EU, fordi du da er dækket af EU’s regler. Dermed kan du få hjælp, hvis du får problemer med lånet.

Er det klogt at låne penge, mens jeg står i RKI?

Hvis du er registreret i RKI, er det også vigtigt at huske, at du står opskrevet her af en grund. Et udenlandsk lån vil kun give dig mere gæld, og det er en rigtig dårlig idé, hvis du allerede står i Ribers Kredit Information. Derfor kan det altså ikke anbefales at låne penge – hverken indenlands eller – så længe du står i RKI.

Står du i RKI eller Debitor Registret, som er Danmarks andet store register over “dårlige betalere”, skal du arbejde på at komme ud. Du slettes automatisk efter fem år, hvis der ikke er blevet indberettet ny gæld. Men din gæld skal stadig betales tilbage.

Sådan bliver du slettet fra RKI

Derfor er det bedste, du kan gøre, at lægge en realistisk plan for, hvordan du kan spare op til tilbagebetalingen. Læg et budget og sæt penge til side månedligt, som du vil bruge på lånet. Vær disciplineret og sørg for at overholde den økonomiske plan.

Når du først er ude af RKI igen, har du nemlig mulighed for at tage lån, få mobilabonnement, betalingskort med mere. Det er begrænsende at stå i registret, og det kan også skabe stress. Derfor er det vigtigt først og fremmest at arbejde på at komme ud.