Kan man låne penge når man er i RKI?

Hvis du er havnet i RKI, står du i en ny situation. Du vil opleve, at der er nogle begrænsninger, når det kommer til at låne penge. Der er dog også nogle muligheder, men de skal tænkes grundigt igennem. Læs med her og bliv meget klogere på, hvordan du kan låne penge, når du er i RKI!

RKI – eller Ribers Kredit Information – begrænser dine muligheder for at låne penge, og registret kan også give dig andre problemer. Derfor er det altid fornuftigt at overveje dine økonomiske beslutninger grundigt, så du ikke opbygger gæld og havner i RKI.

Er du imidlertid i den uheldige situation, at du allerede står opskrevet som en “dårlig betaler” i RKI, er det værd at undersøge dine nye omstændigheder. Det er ikke umuligt at låne penge, men der er mange udfordringer, og det er noget, som skal tænkes godt igennem.

Her er dine muligheder for at låne penge trods RKI

En opskrivning i RKI begrænser dig på flere måder. Det kan fx blive svært at få et mobilabonnement, ligesom du ikke nødvendigvis kan få tilsendt et betalingskort. Nogle oplever også, at visse håndværkere afviser at arbejde for dem, og på den måde kan der være mange irriterende begrænsninger.

Når det kommer til at låne penge, er det bestemt heller ikke helt nemt. Normale pengeinstitutter, banker, kviklåns- og kreditudbydere må ikke låne dig penge. Det er, fordi de er underlagt kreditaftaleloven og skal kreditvurdere dig, før de kan give dig et lån. Da du allerede har gæld, vil din kreditvurdering blive negativ, og derfor kan du ikke låne penge her.

Der er dog visse muligheder for alligevel at låne penge. Vi oplister og gennemgår dem nedenfor:

  1. Du kan låne penge af venner eller familie.
  2. Du kan tage et kautioneret lån på trods af RKI.
  3. Du kan låne penge i udlandet.
  4. Du kan tænke i alternativer, eksempelvis forskud på løn eller pantsætning af værdigenstande.

1. Lån penge af venner eller familie

Der er ingen, der kan forhindre venner eller familiemedlemmer i at låne dig penge. Det er dog ikke sikkert, at de vil være interesseret i det, eftersom du ikke har en god økonomi til at betale pengene tilbage igen. Det kan også gøre relationen problematisk.

2. Tag et kautioneret lån på trods af RKI

En anden mulighed er at tage et kautioneret lån. Her er det en anden person (kautionisten), som skal tilbagebetale lånet, hvis du ikke selv formår at gøre det. Det kræver imidlertid, at du kender nogen, som har lyst til at være kautionist på lånet.

Ligesom i det ovenstående tilfælde, med familie og venner, er det ikke sikkert, at folk vil være interesserede i det. Ofte vil det desuden være en billigere løsning at låne pengene direkte af personen, da der så ikke kommer renter og gebyrer oveni.

3. Lån penge i udlandet

Mulighed nummer tre er at låne pengene i udlandet. Eftersom RKI er et nationalt register, kan udenlandske låneudbydere ikke se, at du er en “dårlig betaler”. Det kan dog være en udfordring at låne penge udenlands med et dansk CPR-nummer.

Beslutter du dig for at forsøge, er det en god idé at holde dig indenfor EU. Her vil du nemlig være dækket af EU’s regler, hvilket betyder, at du kan få hjælp, hvis du oplever snyd i forbindelse med lånet. Det er nemlig ikke ualmindeligt, at der forekommer snyd i forbindelse med udenlandske lån.

4. Tænk i alternative løsninger

En sidste løsning er at tænke en smule alternativt. Nogle forsøger at få forskud på lønnen, mens andre kaster sig ud i at pantsætte værdigenstande. Det bedste er imidlertid at fokusere på at spare op, så du kan få din gæld betalt tilbage hurtigst muligt – fremfor at opbygge større gæld.

Er det en god idé at låne penge trods RKI?

Det vil som regel være en skidt idé at låne penge, mens du står i RKI. Som oftest vil det blot føre til mere gæld, som bliver sværere at betale tilbage. Og jo længere tid du er om at tilbagebetale den, jo større vil den vokse sig. Det er altså lidt af en ond gældscirkel.

Derfor er det bedste, du kan gøre at fokusere på at spare op og betale tilbage. Når du har afbetalt din gæld, kan du blive fjernet fra RKI, og da er du ikke længere begrænset. Du bliver automatisk fjernet fra registret efter 5 år, uanset om du har betalt gælden tilbage eller ej.

Men det betyder ikke, at gælden forsvinder. Den skal stadig betales tilbage, og hvis du ikke gør det, kan du være uheldig, at du bliver trukket i fogedretten.