Er RKI en hindring for at optage SMS lån?

Det er aldrig en fordel at være opskrevet i RKI, fordi det kan begrænse dine muligheder for at tage lån. Da SMS lån er små, hurtige lån er der imidlertid mange, der er i tvivl om, hvorvidt RKI er en hindring for at tage netop disse lån. Det kan du blive klogere på her!

Hvis du er noteret som en dårlig betaler hos RKI, er der god grund til at undersøge dine muligheder, når det kommer til lån. Som du sikkert allerede ved, er RKI nemlig en hindring for at optage flere forskellige typer af lån, og opskrivningen medfører også andre konsekvenser. Men er hindring for at optage SMS lån én af dem?

Hvad er RKI?

Lad os starte med at få på plads, hvad RKI er. RKI står for Ribers Kredit Information, og det er et register over såkaldt “dårlige betalere”. RKI og Debitor Registret udgør de 2 største registre over dårlige betalere i Danmark, og er du opskrevet her, kan det få flere begrænsende konsekvenser.

En dårlig betaler er kort fortalt én, som ikke betaler sine regninger til tiden. Efter 3 skriftlige rykkere kan dette betyde, at man bliver opskrevet i RKI. Her findes to forskellige registre, nemlig et lukket og et åbent, hvor en opskrivning i det åbne har de største konsekvenser.

Man bliver opskrevet i RKIs åbne register, hvis gælden er på mere end 1.000 kroner. I det åbne register kan RKIs kunder – det vil sige virksomheder og banker, som arbejder med lån eller kredit – fremsøge dig og se, at du er registreret som en “dårlig betaler”. Det kan betyde, at de ikke vil låne dig penge.

Det lukkede register rummer dårlige betalere, som skylder mellem 200 og 1000 kroner, og her bliver dine oplysninger ikke tilgængelige for offentligheden. Men det er altid en ulempe at have gæld, så det er klogt at gøre dig umage for at undgå det.

Her er reglerne for SMS lån og RKI

Når det kommer til spørgsmålet om, hvorvidt RKI er en hindring for at optage SMS lån, er svaret ja. Du kan ikke optage SMS lån, hvis du er opskrevet i RKI og/eller Debitor Registret. Det er der flere forskellige grunde til, som blandt andet angår, at det er et lån uden sikkerhed, og at lånet har en kort løbetid.

SMS lån er usikrede lån, hvilket vil sige, at du ikke stiller noget til sikkerhed for lånet, eksempelvis bil eller bolig. Det gør det risikabelt for udbydere at låne dig penge, ligesom det øger risikoen for, at du ender i gæld. Er du opskrevet som dårlig betaler i RKI, kan det bruges som en smart “stopklods” for udbyderen. Det er nemlig ekstra risikabelt at tilbyde et usikret lån til en dårlig betaler.

Løbetiden på SMS lån er også kort (maksimalt 3 måneder ifølge de gængse regler for kviklån). Det betyder, at det i forvejen kan være en udfordring at betale pengene tilbage til tiden. Mange – og især unge – danskere havner i gæld, fordi de ikke har fået set realistisk på løbetiden for kviklån.

Fremgår det af RKI, at du allerede har gæld, gør det selvfølgelig sandsynligheden for, at du overholder løbetiden endnu mindre. Derfor giver det god mening, at banker og virksomheder ikke vil tilbyde dig et kortsigtet lån. For selvom beløbet er lille, kan gælden hurtigt vokse sig stor.

Sådan kommer du ud af RKI

Hvis du er opskrevet i RKI, er der god grund til at gøre en indsats for at komme ud af registret igen. Det sker automatisk efter 5 år (gælden forsvinder dog ikke af den grund), men det kan være en fordel at komme ud før. Her handler det om at få tilbagebetalt din gæld, for når du ikke længere har gæld, kan du blive fjernet fra RKI.

Det er en god idé at bede om en kvittering, når du betaler din gæld til det pågældende firma. Det er firmaets opgave at få dig slettet fra RKI igen, så det skal du sørge for at følge op på, at de får gjort. Skulle der opstå problemer, kan kvitteringen være god at have.

Findes der undtagelser, hvor man kan tage SMS lån på trods af RKI?

Det er muligt, at der findes undtagelser i form af udbydere, der gerne vil tilbyde dig kviklån, selvom du står i RKI. Det er dog ikke i umiddelbar overensstemmelse med de gældende love og regler, så du bør tjekke meget grundigt op på det juridiske, før du takker ja til noget. Reglerne for kviklån er i øvrigt blevet skærpede i 2020, så dét der var muligt engang, er det ikke nødvendigvis længere.