Kviklån går under mange forskellige navne lige fra SMS lån til hurtig lån og lyn lån. Uanset hvad du vælger at kalde dem, er de små, hurtige lån populære blandt danskerne. Men hvad er kviklån egentlig, og hvad er fordelene og ulemperne ved at tage dem? Læs med her og lær alt, hvad der er at vide, om kviklån!
Et kviklån er et lån på et mindre beløb, som du får hurtigt udbetalt. I dag er der mange danskere, der benytter sig af de kvikke lån online. Det er imidlertid altid vigtigt at tænke sig grundigt om, inden du låner penge. Derfor kan det være godt at have den basale viden om, hvad kviklån er, og hvilke fordele og ulemper, der følger med.
I denne store guide til kviklån kommer vi ind på:
- Hvad kviklån er.
- Om du skal stille sikkerhed for et kviklån.
- Hvilke renter og gebyrer, der er ved kviklån.
- Hvordan du finder det billigste kviklån på markedet.
- Hvilke krav der er til dig, der vil tage kviklån.
- Om det giver mening at tage kviklån som studerende.
- Om RKI er en hindring for at tage kviklån.
Hvad er kviklån?
Lad os starte med det helt basale: Hvad er kviklån? Kviklån er kendt som små, hurtige lån, og de bliver ofte kaldt for hurtig lån, lyn lån eller SMS lån. Alle disse betegnelser betyder imidlertid det samme, nemlig kviklån.

3 ting, der kendetegner kviklån:
- Det er kortsigtede lån. Løbetiden er som regel ikke længere end et par måneder og højst tre.
- Det er små lån. Lånebeløbet vil som oftest ligge mellem 500 og 7.000 kroner.
- Det er lån, hvor der ikke stilles sikkerhed. Du stiller ikke bil eller bolig til sikkerhed for lånet, ifald du ikke kan betale det tilbage.
Ovenstående er den mest gængse definition på et kviklån. Du vil imidlertid finde andre typer lån, der stadig markedsføres som kviklån. Det er, fordi kviklånene er populære blandt danskerne, og det er en term, der sælger.
Lån på større beløb vil imidlertid i realiteten være almindelige forbrugslån. Det kan godt betale sig at skelne mellem kviklån (som er små forbrugslån) og almindelige forbrugslån. Der vil nemlig ofte være forskel på renter, gebyrer og afdrag, og der kan også være visse forskelle i lovgivningen.

Kvikke, nemme og hurtige lån
Kviklån er populære, fordi de er så nemme og hurtige at tage. Det er et lån med hurtig udbetaling, og hvis din ansøgning godkendes, vil du kunne få pengene udbetalt i løbet af et par timer. I dag kan du også ansøge i løbet af blot et par minutter online. Derfor er det enormt nemt at tage kviklån.
Et lån, der kan bruges til alt
Det er også nemt at tage kviklån, fordi du meget sjældent skal forklare, hvad pengene skal bruges til. I princippet kan du låne penge til hvad som helst. Det betyder dog ikke, at det er nogen god idé. Kviklånene vil som regel være dyre, og det kan være svært at overholde den korte løbetid. Derfor er det et lån, der hurtigt kan ende i gæld.
Det egner kviklånet sig bedst til
Kviklånet egner sig bedst til akut opståede økonomiske situationer. Lad os sige, at du er kommet til at vælte et glas ned i din computer, som du er afhængig af hver dag. Det er midt på måneden, og du har ikke penge på kontoen til at reparere den eller købe en ny.
Her kan kviklånet være en mulighed. Med et par tusinde kroner kan du købe en ny computer, og når lønningsdag så kommer, kan du afbetale lånet igen. Det giver langt bedre mening at bruge kviklånet på denne måde fremfor til mere hverdagsmæssigt forbrug. Da vil et mere langsigtet forbrugslån, som ikke er nær så dyrt, give bedre mening.

Kviklån gør det muligt at få et mindre beløb udbetalt indenfor bare et par timer. Det er et lille, nemt og hurtigt lån, og derfor er det også en populær form for lån i Danmark. Men hvad er et kviklån helt nøjagtigt, og hvornår giver det mening at tage det? Få svaret her!
Sandsynligheden for, at du ikke har hørt om kviklån, er minimal. De små, kortsigtede lån er nemlig på danskernes læber, og sommetider går de også under betegnelserne SMS lån, lyn lån og hurtige lån. Uanset hvad udbyderne kalder de små lån, er der i realiteten tale om kviklån.
Du skal altid tænke dig grundigt om, inden du tager et lån. Det er også helt nødvendigt at have den basale viden om fordele og ulemper ved en specifik låneform. På denne side forsyner vi dig med alt, du bør vide om, hvad kviklån er, og hvornår det giver mening at optage et sådant lån.
Kviklån – hvad er det lige, det er?
Kviklån er en paraply-betegnelse for kortsigtede lån af mindre beløb. Ofte vil du støde på kviklånet under andre betegnelser, heriblandt SMS lån. I realiteten er der tale om det samme, nemlig et lille løb med en kort løbetid.
Det gængse kviklån kan godt defineres endnu mere præcist. Nogle af de ting, der kendetegnet kviklånet som låneform, er fx:
- Fristen er kort.
- Løbetiden er som regel blot et par måneder
- og maksimalt tre måneder.
- Beløbet er lille.
- De mest almindelige kviklån ligger på mellem 500-7000 kroner.
- Kviklån er usikrede lån.
- Du stiller ikke sikkerhed for lånet, i form af fx bil, bolig eller kautionist.
- Kviklån er et lille forbrugslån.
- Der skelnes mellem kviklån og almindelige forbrugslån.
- Almindelige forbrugslån vil dog ofte markedsføres som kviklån.
Derfor er det populært at optage kviklån
Der er mange grunde til, at kviklån er særligt populære, når det kommer til lån. Det er én af de låneformer, som er nemmest og hurtigst at optage. Online kan du ansøge i løbet af et par minutter, og du får svar på ansøgningen umiddelbart efter. Ofte vil du kunne have pengene udbetalt i løbet af en time eller to.
Hvornår giver det mening at tage et kviklån?
Kviklånet kan være en god mulighed i nogle situationer og en mindre god mulighed i andre. Særligt i denne forbindelse giver det mening at skelne mellem kviklån og almindelige forbrugslån. Vil du låne penge til alment forbrug, er kviklånet nemlig ikke det mest oplagte.
I udgangspunktet er kviklånet en dyr form for lån, og den korte løbetid kan være svær at overholde. Derfor giver det mest mening at overveje kviklån i nogle ret specifikke situationer. Sidst på måneden, når der er lavvande på kontoen, kan der opstå akutte økonomiske tilfælde, hvor et kviklån kan være en mulighed.
Det kan være, at cyklen bliver stjålet, eller at køleskabet holder op med at virke. Disse ting kan være svære at undvære, og derfor kan man have et behov for at betale for reparation eller nye produkter. Hvis der er nogle dage til lønningsdag, og man ikke har pengene, kan kviklån komme ind som en mulighed.

10 gode råd til dig, der overvejer at tage kviklån
Som nævnt er det vigtigt at tænke grundigt over lånet, inden du tager det. Selvom kviklån drejer sig om små beløb, er det enormt vigtigt at tænke sig om her. Det er nemlig en låneform, som hurtigt kan ende i gæld.
Den korte løbetid kan betyde, at lånet hurtigt kan vokse sig dyrt, hvis du ikke får det betalt tilbage. Mange unge mennesker er havnet i uoverstigelig gæld af denne grund, og derfor skærper Folketinget løbende reglerne for kviklån. Det skal gøre det mere sikkert for forbrugerne at låne penge.
Du kan dog også selv gøre en række ting for at gøre kviklånet mere sikkert. Her får du vores 10 bedste råd:
- Det koster penge at låne penge.
- Lånet koster mere end blot lånebeløbet.
- Inkluder renter, gebyrer og afdrag i regnskabet.
- Hvor dyrt bliver lånet da?
- Undersøg hvad det reelle tilbagebetalingsbeløb er.
- Undersøg omkostningerne, ifald du ikke får betalt lånet tilbage på løbetiden.
- Hvor stort vil det månedlige afdrag så blive?
- Læg en plan for tilbagebetaling, før du tager lånet.
- Tag kun kviklån i specifikke og akutte økonomiske situationer, ikke til alment forbrug.
- Det mest optimale er, hvis du kan betale kviklånet tilbage efter næste lønningsdag.
Hvad betyder det, at du ikke stiller sikkerhed for kviklånet?
Kviklånet er i udgangspunktet et lån, hvor du ikke stiller sikkerhed. Nogle lån kræver, at du stiller din bil eller bolig til sikkerhed for lånet, hvis du ikke kan betale det tilbage. Du kan også tage et kautioneret lån, hvilket vil sige, at en anden person garanterer at betale pengene, hvis du ikke kan.
Du skal imidlertid ikke stille noget til sikkerhed med et kviklån. Det giver frihed og fleksibilitet, men det kan også have nogle ulemper. De usikrede lån er nemlig i reglen dyrere end de sikrede. Det er, fordi udbyderen løber en større risiko, når der ikke er nogen garanti for, at pengene kommer tilbage igen.

Renter og gebyrer ved kviklån
Fordi kviklånet er et usikret lån er det ikke helt billigt i renter og gebyrer. Generelt er det en dyr form for lån. Til gengæld er det meget nemt at tage, hurtigt udbetalt, og du kan bruge det til, hvad der passer dig. Men den anden side af mønten er altså, at det ikke er det billigste lån.
Du skal være opmærksom på, at du skal kunne overholde løbetiden. Hvis ikke du kan det, bliver kviklånet nemlig for alvor dyrt. Her kan omkostningerne vokse sig meget store, og du kan ende med at betale det dobbelte af det beløb, du har lånt.
Renter, gebyrer, afdrag og omkostninger vil både afhænge af lånet, udbyderen og din økonomiske situation. Din kreditvurdering vil have betydning for, hvor høj din rente eksempelvis bliver. Det har noget at gøre med, at udbyderen gør, hvad de kan for at få pengene tilbage igen.
Sådan finder du det billigste kviklån på markedet
Det koster altid penge at låne penge, og det vil altid være dyrere at låne penge end at lade være. Du skal nemlig huske, at du ikke kun skal betale det lånte beløb tilbage, men også renter, gebyrer og afdrag. Når det er sagt, kan du selvfølgelig godt finde kviklån på markedet, som er billigere end andre.
Brug disse tips til at finde det billigste lån:
- Find frem til tilbagebetalingsbeløbet. Det vil sige det beløb, du reelt kommer til at betale for lånet. Det drejer sig om ikke bare lånebeløbet, men også gebyrer, afdrag og renter.
- Bemærk hvor stort det månedlige afdrag er – det skal selvfølgelig være så lavt som muligt.
- Hvis du sammenligner kviklån af den samme størrelse og med den samme løbetid, kan du kigge på ÅOP. De Årlige Omkostninger i Procent kan hjælpe dig med at sammenligne omkostningerne for lånene på en årlig basis.
- Det er meget vigtigt at tage højde for løbetiden. Hvis ikke den overholdes, bliver dit lån nemlig dyrt. Det billigste kviklån er altså dét, som du formår at betale tilbage på den aftalte tid.
- Kig på hvad omkostningerne vil være, hvis du ikke kan betale pengene tilbage til tiden. Hvor dyrt bliver lånet, hvis det skal afdrage over en længere periode? Det kan være vigtigt at tage med i overvejelserne.

Hvilke krav er der til dig, der tager kviklån?
Ligesom i forbindelse med alle andre lån, er der nogle krav til dig, der tager kviklån. Der er ingen krav til, at du stiller sikkerhed for lånet, og der er heller ingen krav til, at lånet skal bruges til noget bestemt formål.
Til gengæld er der krav, der har at gøre med, hvor gammel du skal være for at tage kviklån, din tilknytning til Danmark og din kreditvurdering. Du kan blandt andet støde på de nedenstående krav i forbindelse med, at du ansøger om et kviklån.
10 krav, du kan støde på som låner:
- Du skal være fyldt 18 år og myndig.
- Dansk Folkeregister skal have registreret dig.
- Du skal bruge en dansk adresse.
- Din adresse må ikke være hemmelig.
- Du skal have dansk telefonnummer.
- Din bankkonto skal være dansk.
- Du må ikke have betalingsanmærkninger i RKI.
- Du må ikke være opskrevet i Debitor Registret.
- Du skal have et NemID, som du skal bruge, når du ansøger.
- Du skal have foretaget en kreditvurdering, som er positiv.
Kan du tage kviklån som studerende?
Som studerende har man et minimalt beløb til rådighed om måneden, hvis man udelukkende lever for sin SU. Derfor er der nogle, der ønsker at supplere ydelsen med et kviklån. Det kan du sagtens gøre, så længe du opfylder de ovenstående krav, som gælder for alle typer af lånere.
Fordi der i dag ikke skelnes mellem fast indkomst og understøttelse, når det kommer til lån, er hverken SU, kontanthjælp eller dagpenge en forhindring for at tage lån. Det kan dog være mere udfordrende, fordi et lavt rådighedsbeløb ikke altid falder positivt ud i kreditvurderingen.
En anden ting at overveje, hvis du som studerende ønsker at tage lån, er om et SU-lån vil give bedre mening. SU-lånet er det absolut billigste på markedet, og et kviklån vil i reglen være dyrere. Til gengæld kan du risikere at skulle vente flere uger på at få udbetalt SU-lån, hvorimod kviklånet kommer med det samme.
Det er altid vigtigt – især med en lav månedlig indkomst – at du tænker dig grundigt om, inden du låner penge. Det er særligt unge mennesker, som bliver fristet af kviklån, og det er desværre ikke ualmindeligt, at man ender i gæld. Et kviklån er en kortfristet løsning, og det er meget vigtigt, at du er i stand til at betale tilbage indenfor løbetiden.
RKI og kviklån
En stor ulempe ved ikke at få betalt lånte penge tilbage til tiden er, at man kan havne i RKI. RKI er kort for Ribers Kredit Information, og det er en oversigt over danskere, som ikke har betalt deres regninger. Registret rummer såkaldt “dårlige betalere”, der har gæld på mere end 200 kroner.
I RKI’s åbne register (personer, som skylder mere end 1.000 kroner) kan banker og lånudbydere fremsøge kandidater, som søger om lån. Hvis du står i RKI, vil du desværre få afslag på din ansøgning om kviklån. Det er, fordi udbyderne er underlagt kreditaftaleloven.
Ifølge denne lov skal du have en positiv kreditvurdering for at tage forbrugslån, herunder kviklån. Hvis du står i RKI, er dine chancer for at få en positiv kreditvurdering minimale. Da du allerede har gæld, virker det nemlig ikke realistisk, at du kan betale pengene tilbage til tiden.

Kviklån på trods af RKI
Der er imidlertid omveje, som kan føre til kviklån på trods af RKI. Blandt andet er der nogle, der benytter sig af udenlandske lån. Udenlandske udbydere har ikke adgang til Danmarks nationale registre (RKI og Debitor Registret), og derfor er RKI ikke en hindring her. Til gengæld kan der være andre udfordringer i forbindelse med låneprocessen.
Det skal du tænke over, hvis du overvejer kviklån trods RKI
Du skal overveje det meget grundigt, hvis du tænker på at tage kviklån, mens du er i RKI. Risikoen for at din gæld vil stige yderligere og blive endnu sværere at betale er nemlig meget stor. Derfor vil det bedste at gøre, hvis du står i RKI, være at spare op og betale tilbage. På den måde kan du komme ud af registret og få alle dine muligheder tilbage.
Nye love og regler for kviklån
Der ses desværre mange eksempler på, at folk bliver forgældede i forbindelse med kviklån. De er meget nemme og hurtige at tage, og derfor kan man komme til at kaste sig ud i noget, som ikke er gennemtænkt. Af samme grund kommer der løbende også nye regler og krav på området, der skal beskytte forbrugerne.
Fx indførte Folketinget nye begrænsninger for forbrugslån, herunder kviklån, i 2020. Heriblandt er nogle af de vigtigste ændringer:
- Der må ikke reklameres for forbrugslån med ÅOP på mere end 25%. Der er også indført en række andre restriktioner for markedsføring af lån, blandt andet i forbindelse med gambling.
- Omkostningerne må ikke overstige 100%. Omkostningsloftet på 100% betyder, at du reelt ikke kommer til at betale mere end det dobbelte tilbage for dit lån. Før i tiden har omkostningerne kunne komme helt op på 800%, så det er en stor forandring.
- Der må ikke udbydes forbrugslån med en ÅOP på over 35%. Dette er også en stor forandring fra tidligere tilfælde, hvor ÅOP har kunnet komme helt op på 100%. Du er altså en hel del mere sikker som forbruger i dag.
Indhold i artiklen