Vidste du, at forbrugslån findes i så forskellige størrelsesordener som 500 kroner og 300.000 kroner? Det betyder også, at renter og gebyrer kan variere meget. Hvis du er interesseret i at tage et forbrugslån, er det derfor essentielt, at du sætter dig ind i lånets omkostninger. Her kan du blive klogere på renter og gebyrer for forbrugslån.
Hvis du overvejer at låne penge, er det helt nødvendigt at sætte dig grundigt ind i omkostningerne først. Det er nemlig enormt vigtigt, at du er i stand til at betale lånet tilbage, og selvfølgelig helst indenfor den aftalte løbetid. Sådan får du nemlig det billigste forbrugslån med de laveste renter og gebyrer.
Hvordan ser renter og gebyrer ud for forbrugslån?
Som nævnt kan forbrugslån være uhyre forskellige. Du kan låne alt mellem 500 og 300.000 kroner, alt efter formålet. De små lån, kviklån, har en kort løbetid på mellem et par uger og tre måneder. De større lån kan have en løbetid på helt op til ti år.
Der er altså mange forskellige typer af forbrugslån. Nogle af dem er fx:
- Kviklån (også kaldet SMS lån, hurtiglån og lynlån)
- Banklån til forbrug
- Mikrolån på nettet
- Finansieringskøb
- SU-lån til studerende
Grundet forbrugslånenes forskelligartede karakter er det også svært at sige noget generelt om renter og gebyrer. De vil nemlig i høj grad afhænge af lånets størrelse og løbetid. Omkostningerne afhænger også af andre ting, såsom om lånet er sikret eller usikret.
Kviklån er i reglen lån uden sikkerhed, og med en kort løbetid. Det er den dyreste form for forbrugslån, når det kommer til renter og gebyrer. Dog vil renten ikke ramme nær så hårdt, fordi beløbet er småt. Hvis du ikke formår at afbetale på den korte løbetid, bliver lånet til gengæld hurtigt dyrt med renters rente og lignende.
Større lån med længere løbetid, hvor du stiller sikkerhed, vil være billigere i renter og gebyrer. Til gengæld er lånebeløbet større, hvilket også betyder, at renten rammer på en anden måde. Derudover er lånet selvfølgelig også dyrere, i den forstand at beløbet er større.
Sådan finder du frem til omkostningerne for forbrugslånet
Når du skal finde frem til omkostningerne for forbrugslånet, skal du kigge på det specifikke lånetilbud. Et godt råd kan være at lægge mærke til det reelle tilbagebetalingsbeløb – det vil sige, det beløb du reelt ender med at skulle betale tilbage. Lånet er nemlig altid dyrere end selve lånebeløbet, fordi gebyrer, afdrag og renter kommer oveni.
ÅOP kan give dig et fint overblik over lånets årlige omkostninger i procent. Hvis du sammenligner tilbud for at finde det billigste, skal du være opmærksom på, at du kun kan sammenligne ÅOP, hvis der er tale om det samme lånebeløb og den samme løbetid.
Dét betyder din kreditvurdering for renter og gebyrer
Din kreditvurdering vil også have en indflydelse på, hvor dyrt eller billigt lånet er. Jo højere en indkomst du har, jo bedre tilbud vil du generelt kunne få. Det giver nemlig bankerne en større sikkerhed for, at du er i stand til at betale lånet tilbage. Derfor kan det godt blive dyrt i renter og gebyrer at låne penge på kontanthjælp eller dagpenge.
5 tips og tricks til at finde det billigste forbrugslån:
- Sammenligningstjenester kan være en hjælp til at holde tilbud op mod hinanden. Du skal dog være opmærksom på, at tjenesterne markedsfører udbydere. Derfor kan det være en god idé at bruge mere end én sammenligningstjeneste, så du får et mere objektivt billede af markedet.
- Du kan benytte online låneberegnere. I dag kan du finde låneberegnere mange steder på nettet, og de kan være gavnlige til at udregne omkostningerne på et specifikt lånebeløb.
- Kig altid på det faktiske tilbagebetalingsbeløb – altså lånebeløbet plus renter, gebyrer og afdrag.
- Undersøg hvad omkostningerne er, hvis ikke du kan betale lånet af til tiden. Det er som regel, hvis du ikke kan overholde løbetiden, at lånet begynder at blive rigtig dyrt.
- Hvis du gerne vil have det billigste lån til forbrug, er det derfor afgørende at kunne overholde løbetiden. Det kan være en god idé at lægge en plan og et budget for, hvordan du får betalt pengene tilbage til tiden.
Indhold i artiklen