Kan man låne penge hvis man er på kontanthjælp?

Når det kommer til lån, kan man sammenligne kontanthjælp med RKI – det giver nogle udfordringer at låne penge. Det kan dog godt lade sig gøre at låne penge, når du er på kontanthjælp. Men det kræver, at du har kendskab til gældende love og regler. Det får du, hvis du læser med her!

Kontanthjælp er en relativt lav ydelse, og derfor vil det for nogle give mening at overveje et lån. Du skal bare være opmærksom på, at det medfører nogle udfordringer. Det er nemlig ikke alle, der ser dig som en attraktiv kandidat til et lån, når du er på kontanthjælp.

Det betyder langt fra, at det er umuligt at låne penge på kontanthjælp, for det er det overhovedet ikke. Der er bare nogle ting, du skal være opmærksom på.

Dét har kontanthjælp og RKI til fælles

Som sagt kan kontanthjælp og RKI sammenlignes en smule, når det handler om at tage lån. Hvis du står opskrevet i Ribers Kredit Information, vil du have svært ved at få godkendt en låneansøgning, og det samme gælder for kontanthjælp. Er du både på kontanthjælp og i RKI, er udfordringerne tidoblet.

 Det kan godt lade sig gøre, og vi skal nok forklare dig, hvordan og hvorfor, lige nedenfor. Det er imidlertid ikke altid nogen god idé at tage et lån, mens du er på kontanthjælp, hvilket vi også kommer ind på.

Kan jeg låne penge på kontanthjælp?

Lad os bare lægge ud med at svare klart og tydeligt på spørgsmålet: Ja, du kan godt låne penge, når du er på kontanthjælp! I dag skelnes der ikke mellem fast indkomst og understøttelse, og det betyder, at man sagtens kan tage lån på både kontanthjælp og dagpenge.

Kontanthjælp betegnes nemlig som en fast månedlig indkomst på linje med, hvis du fik udbetalt løn for et arbejde. Før i tiden var det sværere at låne penge på kontanthjælp, fordi det blev betragtet som understøttelse fremfor fast indkomst – og det var ikke nær så attraktivt for udbyderne.

Derfor er det udfordrende

Det er alligevel ikke helt nemt at låne penge på kontanthjælp. Din månedlige ydelse er relativt lav, hvilket ikke taler til din fordel. Det er derfor ikke alle udbydere, der vil se dig som en attraktiv kandidat til et lån, mens du er på kontanthjælp.

Du skal kunne betale lånet tilbage

Grunden til at du måske ikke bliver opfattet som en attraktiv kandidat til et lån er, at bankerne er meget opmærksomme på, om du kan betale lånet tilbage. Det er selvsagt en dårlig forretning for udbyderne, hvis de ikke får de lånte penge tilbage. En begrænset økonomi vil desværre påvirke kreditvurderingen negativt.

Du kan kun tage små lån

En anden udfordring er, at du ikke må have en formue, som overstiger 10.000 kroner, mens du er på kontanthjælp. Overstiger din formue dette beløb, er du nemlig ikke længere berettiget til den offentlige ydelse. Derfor kan du altså ikke tage ret store lån, hvis du vil beholde din kontanthjælp.

Hvis du ikke tænker dig godt om, risikerer du at få frataget din økonomiske støtte. Det vil eksempelvis ske, hvis du låner mere end 10.000 kroner. Uden kontanthjælp bliver det svært at betale lånet tilbage, og så sidder du pludselig rigtig dyrt i det.

Nogle udbydere kræver dokumentation

Du kan godt risikere at støde på udbydere, der blankt nægter at låne dig penge, fordi du er på kontanthjælp. Derfor kan det altså virke begrænsende på samme måde, som hvis du er opskrevet i RKI. I nogle tilfælde vil du skulle dokumentere lønsedler, bankudskrifter og oplysninger fra SKAT for at kunne få lov til at få lånet – såfremt udbyderen altså er tilfreds med dokumentationen.

Kan jeg låne penge på kontanthjælp, mens jeg er i RKI?

Hvis du både er på kontanthjælp, og du er opskrevet i RKI, bliver det rigtig svært at låne penge. Der vil være meget få tilfælde, hvor du vil blive opfattet som en attraktiv kandidat til et lån. Du har en lav månedlig indkomst, og derudover har du også gæld. Det vil næppe falde positivt ud i kreditvurderingen.

Du vil dog kunne omgå din RKI-opskrivning, hvis du tager et kautioneret lån eller låner penge i udlandet, hvor de ikke har adgang til registret. Det kan imidlertid ikke anbefales, da der er en meget stor risiko for, at du ender i endnu større gæld, end du har i forvejen. Det vil derimod være en god idé at arbejde på at spare op, betale gælden af og komme ud af RKI.