Kan man optage forbrugslån uden dokumentation?

Der kan være mange gode grunde til at lede efter et forbrugslån uden dokumentation eller sikkerhed. Blandt andet kan det give en større frihed i forhold til at tage lån. Men er det muligt at finde et forbrugslån uden dokumentation? Læs med her og bliv klogere.

I nogle tilfælde kan det være en hindring for at tage lån, hvis man skal fremvise dokumentation. Det kan eksempelvis være, hvis din seneste årsopgørelse ikke lever op til kravene, som den specifikke låneudbyder har.

Derfor er der mange, som leder efter lån, hvor man ikke skal bruge dokumentation. Hvis du påtænker at tage et forbrugslån, kan det også være nyttigt for dig at vide, hvorvidt du har brug for at kunne dokumentere lånet.

Hvad vil det sige at tage et lån uden dokumentation?

Dokumentation når det kommer til lån kan være flere forskellige ting. Nogle former for dokumentation er sværere at komme udenom end andre, hvilket vi kommer nærmere ind på nedenfor.

Nogle typiske former for dokumentation ved lån er fx:

  • Kreditvurdering.
  • Dokumentation af din indtægt.
  • Dine seneste lønsedler.
  • Din seneste årsopgørelse.
  • Dit budget.

Derfor dokumenterer du for lånet

Dokumentationen tjener til at lade udbyderen vide, at du er i stand til at betale lånet tilbage. Det er væsentligt for både dig og låneudbyderen, at du kan betale pengene tilbage på den aftalte tid. Ellers kan det nemlig ende med at blive dyrt for begge parter.

På den måde udgør dokumentationen en form for sikkerhed. Omvendt er et lån uden dokumentation mindre sikkert i den forstand, at udbyderen ikke har undersøgt, hvorvidt det er realistisk, at du kan overholde løbetiden.

Et lån uden dokumentation er et lån, du kan tage uden at fremlægge eksempelvis kreditvurdering, lønsedler og årsopgørelse. Det vil være forskelligt fra lån til lån, hvad og hvor meget du skal dokumentere.

Forbrugslån uden dokumentation – er det muligt?

Når det kommer til spørgsmålet om, hvorvidt du kan tage forbrugslån uden dokumentation, er svaret: ja og nej. I forbindelse med visse forbrugslån vil du kun behøve at dokumentere minimalt, hvorimod andre lån vil kræve mere dokumentation.

Det er svært at komme udenom kreditvurderingen

En form for dokumentation du ikke kommer udenom, er kreditvurderingen. Så længe du optager lån hos almindelige pengeinstitutter, banker og kviklånsudbydere, skal du have en positiv kreditvurdering.

Disse udbydere er nemlig omfattet af kreditaftaleloven. Ifølge denne lov skal du have en kreditvurdering, der viser, at du er i stand til at betale lånet tilbage. Hvis din kreditvurdering falder negativt ud – fx fordi du står i RKI eller Debitor Registret – må disse udbydere altså ikke låne dig penge.

Lån penge uden kreditvurdering

Er du opskrevet i RKI eller Debitor Registret, er det udfordrende at optage et lån. Nogle benytter sig af udenlandske udbydere, fordi de ikke har adgang til de danske, nationale registre. Det kan dog være besværligt at låne penge i udlandet med et dansk CPR-nummer.

I visse tilfælde vil det også være en mulighed at tage et kautioneret lån. Hvis du kan finde en person, som vil være kautionist, kan du garantere overfor udbyderen, at pengene bliver betalt tilbage igen – også selvom du ikke kan formå det.

Forbrugslån med og uden dokumentation

Du kan dog sagtens finde danske forbrugslån, som ikke kræver anden dokumentation end kreditvurderingen. Ofte vil det hænge sammen med størrelsen på lånebeløbet – jo større et lån er, jo mere dokumentation vil du som regel skulle bruge.

De mindste forbrugslån er kviklån (også kendt under navnene SMS lån, hurtig lån og lyn lån), og de kræver som oftest ikke ret meget dokumentation. Det er også lån uden sikkerhed, hvilket vil sige, at du ikke skal bruge bil, bolig eller kautionist for at tage lånet.

Omvendt vil større lånebeløb sandsynligvis kræve, at du kan fremvise mere dokumentation. Du kan låne helt op til 300.000 kroner til forbrug, og det er klart, at beløb i denne størrelse kræver mere dokumentation end et kviklån på 500 kroner. Men mængden og typen af dokumentation vil altså variere alt afhængigt af det specifikke forbrugslån.

Fordele og ulemper ved lån med dokumentation

Selvom det kan virke begrænsende, at du skal fremlægge dokumentation for at optage forbrugslån, kan det også have visse fordele. Det reducerer risikoen for, at lånet ender i gæld. Dokumentationen er nemlig med til at sikre, at du faktisk er i stand til at betale lånet tilbage indenfor løbetiden.