Kan man tage et forbrugslån uden sikkerhed?

Der er stor forskel på forbrugslån, og derfor er der også mange valgmuligheder på markedet. Det kan gøre det lidt forvirrende at finde rundt i, præcis hvad reglerne for forbrugslån er. Kan man eksempelvis tage et forbrugslån uden sikkerhed? Det får du svaret på her.

Mange danskere foretrækker at tage et lån uden sikkerhed. Det kan give en frihed, at man ikke behøver at involvere bil eller bolig for at låne penge. Sikkerhed i form af en kautionist kan også være udfordrende, hvis man ikke lige kender nogen, som har lyst til at stå til ansvar for lånet.

Derfor er der også mange, som er interesserede i, om man kan tage forbrugslån uden sikkerhed. Der findes et hav af forbrugslån online, lige fra de store lån med lang løbetid til de små lån med kort løbetid. Men er de forskellige forbrugslån også forskellige, når det kommer til, hvorvidt du skal stille sikkerhed?

Er det muligt at tage et forbrugslån uden sikkerhed?

Hvis du er interesseret i at låne penge uden at stille sikkerhed, er der gode muligheder ved forbrugslån. Forbrugslån er meget ofte usikrede lån, så du kan hurtigt finde et sådant lån på markedet. De små kviklån er i reglen usikrede lån, og generelt vil små forbrugslån tit være uden sikkerhed.

Skal du låne et større beløb med en længere løbetid, vil sandsynligheden for at du skal stille sikkerhed være større. På samme måde vil der også være større sandsynlighed for, at du skal fremlægge dokumentation for at låne pengene, eksempelvis i form af lønsedler eller årsregnskab.

Der findes altså både sikrede og usikrede forbrugslån på markedet. Derfor er det i høj grad også op til dig at afgøre, hvad der er den bedste løsning. Der kan nemlig være fordele og ulemper ved begge dele, så det er et spørgsmål om afvejning.

Fordele og ulemper ved et forbrugslån uden sikkerhed

Det er i reglen en god idé at tænke dig godt om, inden du tager lån. Én af de mest almindelige grunde til at man ender i gæld, er at man ikke har fået tænkt tanken til ende. Du har de bedste forudsætninger, hvis du har lagt en plan for, hvordan du kan betale pengene tilbage igen. På den måde minimerer du risikoen for, at lånet ender i gæld.

Det er også godt at kigge på fordele og ulemper ved de forskellige aspekter af lån, eksempelvis i forhold til at stille sikkerhed. Det er nemlig ikke altid en fordel at vælge et usikret lån, for som termen antyder, kan det være usikkert. Lad os veje fordele og ulemper mod hinanden.

Fordele ved at optage et usikret forbrugslån:

  • Det gør det mindre omfattende at ansøge.
  • Det er nemmere at blive godkendt til lånet.
  • Du risikerer ikke at skulle af med bil eller bolig.
  • Du skal ikke ud at finde en kautionist.
  • Det giver en større frihed.

Ulemper ved at optage et usikret forbrugslån:

  • Udbyderen tjekker ikke lige så grundigt op på din økonomiske situation.
  • Der er ikke nogen garanti for, at du kan betale pengene tilbage igen.
  • Hvis du ikke overholder løbetiden, får du gæld.
  • Du kan risikere at blive opskrevet i RKI eller Debitor Registret.
  • Det er mere usikkert – både for dig og udbyderen.

Det skal du være opmærksom på med et usikret forbrugslån

Som du kan se af det ovenstående, er fordelene ved et usikret lån faktisk det samme, som kan være ulemper. Det kan både være en fordel og en ulempe, at det er nemt og hurtigt at ansøge. Det kan både være en fordel og en ulempe, at du ikke skal udtænke, hvilke værdier du kan trække på, hvis du ikke får betalt lånet tilbage til tiden. Det giver frihed, men også usikkerhed.

Hvis du optager et forbrugslån uden sikkerhed, skal du derfor være opmærksom på, at du selv har det fulde ansvar for tilbagebetalingen. Det vil være en fornuftig idé at lægge en plan og et budget, hvor du sikrer dig, at du sparer op til at betale lånet tilbage igen.

Det er også en god idé at være opmærksom på, at lånet altid vil være dyrere end blot selve lånebeløbet. Renter, afdrag og gebyrer kommer oveni. Du skal altså tage et kig på det reelle beløb for tilbagebetaling, inden du vælger lånet.

Det er også væsentligt at undersøge, hvad omkostningerne vil være, hvis du ikke får betalt pengene tilbage til tiden – det er nemlig som regel her, at forbrugslånet vil blive rigtig dyrt!