lån trods rki

Lån trods RKI og kontanthjælp med (og ikke uden) kautionist i 2024

Det kan være en udfordring at optage et lån trods RKI, hvis du er noteret som dårlig betaler. Har du indestående gæld gør det dig nemlig til en langt mindre attraktiv kandidat til et lån. Men er det muligt at låne penge trods RKI? Og hvordan kommer man ud af registret igen? Læs med her og få svarene!

Der er ikke mange fordele ved at havne i RKI. Tværtimod kan det være begrænsende på flere fronter. Også når det kommer til at tage lån, er det en ulempe at være opskrevet som en upålidelig betaler. Derfor er det en god idé at gøre, hvad man kan for at undgå at blive indskrevet i registret.

Hvis du allerede er i RKI, har du sikkert mange spørgsmål. Er det fx muligt at låne penge i højsædet? Hvad kan du gøre for at komme ud af registret? Her går vi i dybden med alt, hvad der angår RKI og lån.

Hvad er RKI?

RKI er et register over upålidelige betalere i Danmark, og det er det største sammen med Debitor Registret. RKI står for Ribers Kredit Information, og registret har til formål at informere dets kunder om dårlige betalere. Kunder hos RKI er banker og virksomheder, der udbyder lån, og de benytter registret til at undgå at udlåne penge til de oplistede.

De oplistede i registret er såkaldt “dårlige betalere”, hvilket betyder, at de har gæld, som de ikke har betalt. De dårlige betalere kan havne i ét af to registre i RKI, nemlig det lukkede og det åbne. Det lukkede register er en liste over folk, som skylder mellem 200-1.000 kroner. Her er oplysningerne ikke tilgængelige for offentligheden, hvilket kan være en fordel.

Det åbne register er derimod tilgængeligt for RKIs kunder, og det er her, banker og lånudbydere kan fremsøge dine oplysninger. Du bliver angivet som en “dårlig betaler” i det åbne register, hvis du skylder mere end 1.000 kroner. Du skal dog have modtaget tre skriftlige rykkere, inden du kan blive opskrevet i RKI.

Sådan begrænser det dig at stå i RKI

Det kan være et stort problem og en begrænsning at stå opskrevet i RKIs åbne register. Her har du langt dårligere muligheder for at låne penge, men det er faktisk ikke den eneste konsekvens. En opskrivning i Ribers Kredit Information kan blandt andet medføre disse 6 problemer:

 1. Du vil ofte få afslag på ansøgninger om banklån.
 2. Du kan også få afslag på at få konto- og kreditkort.
 3. Du kan blive begrænset i at købe ting på afbetaling.
 4. Det kan give problemer med dit telefonabonnement.
 5. Visse håndværkere vil muligvis afvise at arbejde for dig.
 6. Det vil i flere henseender forventes, at du betaler forud.

Det skal dog siges, at virksomheder kun må søge dig frem i registret i forbindelse med en handels- eller forretningsaftale. RKI benyttes altså ikke til at screene kandidater i forbindelse med ansættelse i job eller lignende. Det kan imidlertid forholde sig anderledes, hvis der er tale om en særligt betroet stilling.

Oversigt: Så meget skal du betale hver måned for et fast lån

her er et eksempel på en tabel, der viser det totale lånebeløb, den månedlige tilbagebetaling og det samlede tilbagebetalingsbeløb for et lån på hhv 2500, 5000, 10000, 20000, 50000 kroner over 24 måneder, med en standard rente på 12% p.a:

Lånebeløb Rente Månedlig betaling Totalt tilbagebetalingsbeløb
2500 kroner 12% 119 kroner 2856 kroner
5000 kroner 12% 238 kroner 5712 kroner
10000 kroner 12% 476 kroner 11424 kroner
20000 kroner 12% 952 kroner 22848 kroner
50000 kroner 12% 2380 kroner 57120 kroner

Er det muligt at låne penge, når man er i RKI?

Det er selvfølgelig muligt at låne penge, selvom du er i RKI. Nogle vælger at låne penge af familie og venner, mens andre afsøger mere alternative muligheder for at låne – eksempelvis i form af et kautioneret lån, et forskud på lønnen eller pantsætning af værdigenstande.

Når det er sagt, er det ikke muligt at låne penge hos de almindelige pengeinstitutter. Disse udbydere er underlagt kreditaftaleloven, og den foreskriver, at de skal foretage en kreditvurdering af dig. Fordi du står i RKI, vil du kun kunne få en negativ kreditvurdering.

Sandsynligheden for at du vil være i stand til at betale lånet tilbage, ser nemlig ikke særlig godt ud. Det er altså i denne forbindelse, at du for alvor er begrænset af din opskrivning i RKI.

Hvis du er opskrevet i RKI, er det IKKE muligt at låne penge hos:

 • Normale pengeinstitutter
 • Banker
 • Udbydere af kviklån
 • Udbydere af kassekredit

Fordi det ikke er muligt at låne penge ovenstående steder, er der en del, som afsøger et mere alternativt marked. Det kan være en faldgrube, og du kan risikere at blive snydt. Der findes eksempler på “udbydere”, som tilbyder lån på trods af RKI.

Dem skal du være meget opmærksom på. Disse kan f.eks. finde på at opfordre dig til at indbetale et gebyr for at oprette en konto. Når du så har gjort det, får du afslag på at låne penge, men gebyret får du ikke nødvendigvis igen.

Kautioneret lån på trods af RKI

Som nævnt kan én af de alternative muligheder være at få et kautioneret lån. Nogle udbydere vil tilbyde lån, hvor en anden person kan kautionere for dig. Det betyder, at din kautionist hæfter for lånet og skal betale det, hvis du ikke formår at gøre det.

Det er ikke nødvendigvis nogen god idé. Risikoen for at din kautionist ender med at skulle betale af på lånet for dig er stor, og det kan ødelægge mange gode relationer. Fordi kautionisten ofte alligevel ender med at betale, vil det desuden være billigere at låne af personen direkte fremfor igennem en udbyder.

lån trods rki

Renter og gebyrer ved kautioneret lån trods RKI

Der er flere faldgruber ved at vælge at tage et kautioneret lån, fordi du står i RKI. Du skal huske, at det ikke kun er lånebeløbet, dig og din kautionist står til ansvar for. Det er også diverse renter, gebyrer og afdrag.

Når du lægger disse udgifter oveni, bliver lånet en hel del dyrere, end det måske ser ud ved første øjekast. Hvis din kautionist ender med at skulle betale lånet for dig, kan du altså risikere at komme til at stå i gæld til denne person. På den måde ender du ud med at skylde endnu flere penge, end du gjorde i forvejen.

Sådan kommer du ud af RKI

Det bedste du kan gøre, når du står i RKI, er, at arbejde på at komme ud. Mange bliver optaget af tanken om, hvordan de kan låne penge på trods af RKI, men det vil være bedre at fokusere på at komme ud af registret. Det kan du komme på to forskellige måder:

 1. Du kan komme ud af RKI, når du har betalt din gæld af.
 2. Du bliver fjernet fra registret efter 5 år, uanset om du har betalt pengene tilbage eller ej.

Til punkt nummer to skal det dog nævnes, at du skal betale din gæld, selvom du kommer ud af RKI. Det er nemlig kun din opskrivning i registret, og ikke gælden, som fjernes. Din kreditor kan stadig gøre en indsats for at få dig til at betale pengene tilbage, fx ved at indkalde dig til fogedretten. Den bedste løsning er derfor at få tilbagebetalt din gæld hurtigst muligt, så du kan blive fjernet fra RKI.

How to: Sådan kommer du ud af RKI

Denne guide giver trin-for-trin instruktioner og tips til hvordan man kan komme ud af RKI.

Step 1: Ryd op i din økonomi

Start med at gå gennem din økonomi og find ud af hvor du kan spare penge. Det kan være at opsige abonnementer du ikke bruger eller at finde billigere alternativer til dine daglige udgifter.

Step 2: Kontakt din bank

Kontakt din bank og snak om din situation. De kan måske hjælpe dig med at få lavere renter eller betingelser, der passer bedre til din økonomi.

Værktøj: Budgetplanlægger

Brug en budgetplanlægger til at holde styr på dine udgifter og få et overblik over din økonomi.

Udenlandske lån på trods af RKI

Det er ikke ualmindeligt, at folk som er opskrevet i RKI afsøger mulighederne for at låne penge i udlandet. Det kan være udfordrende med et dansk CPR, men det kan godt lade sig gøre. Der er dog nogle ting, man skal være opmærksom på.

Grunden til at det overhovedet er muligt at tage lån i udlandet, når man står i RKI, er, at det er et nationalt register. Det er altså ikke muligt at tilgå det i udlandet, og derfor kan udenlandske udbydere af lån ikke se, at du er registreret som en dårlig betaler.

Det er imidlertid ikke nødvendigvis nogen fordel for dig. Hvis du står i RKI, er du jo blevet opskrevet af en grund – nemlig at du har indestående gæld, som du skal betale af. Når du er i stand til at tage nye lån, før de gamle er betalt af, ender din gæld blot med at stige.

Skulle du alligevel overveje at låne penge i udlandet, er der nogle ting, du skal vide. Ellers kan du være uheldig at blive snydt. Nogle udenlandske udbydere forsøger nemlig at omgå loven, fordi de ved, at det kan være svært for politiet at spore denne type forbrydelse.

Hold dig indenfor EU

Det kan være fornuftigt at overveje at låne pengene i et land, som er en del af EU. Grunden til at dette er en god idé er, at du på den måde vil være beskyttet af de regler, der gælder i EU. Det betyder også, at du har mulighed for at få hjælp, hvis du skulle opleve at blive snydt eller få andre problemer med lånet.

Eksempelvis er det populært at låne penge i Sverige eller Norge. Det danske CPR-nummer er imidlertid en udfordring. Er du bosat i landet, hvor du gerne vil låne penge, kan det være langt nemmere. Har du eksempelvis en svensk bankkonto, vil det være langt nemmere at få lov at låne penge i Sverige.

Kan jeg låne penge på trods af kontanthjælp og RKI?

Du kan godt låne penge, når du er på kontanthjælp, men det indebærer nogle udfordringer. Du må ikke have en formue på mere end 10.000 kroner, hvis du skal være berettiget til at få økonomisk støtte. Derfor kan du ikke låne store beløb uden at risikere at miste retten til kontanthjælp.

Låner du mere end 10.000 kroner på én gang, vil du altså opleve, at du får frataget din ydelse. Det kan udgøre et stort problem, fordi det så vil blive svært for dig at betale pengene tilbage igen. I sidste ende vil det altså blive dyrere for dig at låne penge end at lade være.

Før i tiden var det ikke muligt at låne penge på kontanthjælp eller dagpenge. Det skyldtes, at der blev skelnet mellem understøttelse og fast indkomst. I dag betegnes kontanthjælp og dagpenge også som fast indkomst (du får udbetalt et fast beløb hver måned), og derfor kan du godt låne penge.

Du kan dog godt støde på udbydere, som ikke vil låne dig penge, fordi du er på kontanthjælp. Det kan altså være begrænsende på samme måde som en opskrivning i RKI. Forsøger du at tage lån på kontanthjælp, skal du i nogle tilfælde fremvise alt fra lønsedler til oplysninger hos SKAT og udskrifter fra banken.

Står du i den situation, at du både er på kontanthjælp og står i RKI, er du ikke nogen attraktiv kandidat til et lån. Det vil også være en rigtig dårlig idé at låne penge, fordi din månedlige indkomst er relativt lav, og det derfor vil være udfordrende at betale lånet tilbage.

Fordele og ulemper ved RKI

Der er både fordele og ulemper ved RKI. “Fordele?!” tænker du måske, hvis du selv står i RKI og har problemer med at låne penge. Fordelen ligger imidlertid i, at RKI gør det sværere for dig at opbygge mere gæld, end du i forvejen har. Fordi det er besværligt at låne penge på trods af RKI, ender du ikke ud med flere renter, gebyrer og afdrag, end du allerede har.

Det vil som regel være en dårlig idé at låne penge, mens du står i RKI, for sandsynligheden for, at din gæld bare bliver større og sværere at betale er meget stor. Det mest fornuftige er derimod at fokusere på at spare penge op, så du hurtigst muligt kan få betalt af på det, du skylder – og dermed komme ud af RKI igen.

Prøv en af disse:

Der er også nogle fordele for udbyderne af lån. Det åbne register hos RKI lader dem nemlig vide, at der er visse faresignaler ved at låne dig penge. De er jo kun interesserede i at låne penge ud til folk, som faktisk er i stand til at betale dem tilbage igen. På den måde er det en lose-losesituation for begge parter, hvis du ikke formår at tilbagebetale din gæld.

Ulempen ved at stå i RKI er selvfølgelig, at det er enormt begrænsende for dig. Det gør det sværere at tage lån, skaffe et mobilabonnement, bestille betalingskort og meget mere. Derfor bør du gøre alt, hvad du kan for at betale gælden tilbage, hvis du står i RKI. Og hvis du ikke er opskrevet i registret, er det en god idé at behandle din økonomi ansvarligt, så du ikke havner i RKI.

Prøv vores låneberegner

Vores anbefalinger:

Mulighed for at optage privatlån trods RKI

Det er muligt at optage et privatlån, selv om man er registreret i RKI (Ribers Kredit Information), men det kan være mere vanskeligt end at optage et lån fra en traditionel finansieringskilde som en bank. RKI er en database, der indeholder oplysninger om danskeres betalingsanmærkninger, og man kan blive registreret i RKI, hvis man har misligholdt sine økonomiske forpligtelser, f.eks. ved at have restancer eller at have været i tvangsauktion.

Lån med nem godkendelse som mulighed for at optage lån trods RKI

En mulighed for at optage et lån trods RKI er at søge om et lån med nem godkendelse. Der findes en række udbydere af lån med nem godkendelse, der kan være mere villige til at tilbyde lån til personer med dårlig økonomi eller betalingsanmærkninger. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at lån med nem godkendelse ofte har højere renter og gebyrer end traditionelle lån, så det kan være dyrere at optage et sådant lån. Det anbefales derfor altid at undersøge forskellige lånemuligheder og sammenligne priser og vilkår, inden man optager et lån.

Hvis man er registreret i RKI, kan det være en god ide at forsøge at få rettet op på sine økonomiske problemer, før man søger om et lån. Det kan f.eks. være ved at betale sine restancer og gældsbreve, så man kan få fjernet sin betalingsanmærkning. På den måde kan man måske også blive i stand til at optage et lån til bedre vilkår og med en lavere rente.

Hvad kategoriserer billige lån RKI ingen hindring?

Der findes en række udbydere af lån, der markedsfører sig som “billige lån RKI ingen hindring”, hvilket betyder, at de tilbyder lån til personer, der er registreret i RKI. Disse lån betegnes ofte som “lån med nem godkendelse” eller “lån med korte ansøgningsprocesser”.

Der kan være forskellige grunde til, at disse lån betegnes som billige:

 1. Lavere renter: Nogle udbydere tilbyder lån med lavere renter end traditionelle lån, f.eks. ved at tilbyde lån med fast rente i stedet for variabel rente.
 2. Fleksible løbetider: Nogle udbydere tilbyder lån med fleksible løbetider, så man selv kan vælge, hvor lang tid man vil have til at betale lånet tilbage. Det kan gøre lånet billigere i det lange løb.
 3. Korte ansøgningsprocesser: Nogle udbydere tilbyder lån med nem og hurtig ansøgningsproces, så man kan få svar på sin ansøgning inden for kort tid. Det kan gøre det nemmere og billigere at optage et lån.

Det er dog vigtigt at huske, at lån med nem godkendelse og korte ansøgningsprocesser ofte har højere renter og gebyrer end traditionelle lån, så det kan være dyrere at optage et sådant lån i det lange løb. Derfor anbefales det altid at undersøge forskellige lånemuligheder og sammenligne priser og vilkår, inden man optager et lån.

Hvilke udbydere tilbyder RKI lån uden hindring?

RKI, eller Risikovurderingsinstituttet, er en dansk organisation, der holder en register over personer, der ikke har kunnet betale deres gæld tilbage til banker, låneudbydere og andre kreditgivere. Hvis du er registreret i RKI, kan det være svært at få et lån fra traditionelle banker og låneudbydere, da de typisk vil se på RKI-registeret som et tegn på øget økonomisk risiko.

Der findes dog en række udbydere, der tilbyder lån til personer, der er registreret i RKI. Dette kaldes ofte for “RKI-lån” eller “lån trods RKI”. Disse lån er typisk mindre lån med kortere løbetider, og de har ofte højere renter end traditionelle lån. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at det kan være dyrt at tage et RKI-lån, og du bør derfor overveje om det er den bedste løsning for dig.

Det er ikke muligt for mig at oplyse navne på specifikke udbydere af RKI-lån, da jeg ikke har adgang til opdateret information om det danske lånemarked. Jeg vil derfor råde dig til at undersøge de forskellige muligheder for RKI-lån på markedet og sammenligne de forskellige tilbud, inden du beslutter dig for at tage et lån. Det kan også være en god idé at tale med en økonomisk rådgiver eller en låneformidler, der kan hjælpe dig med at finde det bedste lån for netop din situation.

Henvisninger

https://www.finanstilsynet.dk/

https://www.experian.dk/erhverv/forbrugerinformation/kreditvurdering/registreret-i-rki

https://em.dk/nyhedsarkiv/2020/juni/nu-er-regler-om-opgoer-med-kviklaan-paa-plads/

https://www.ft.dk/samling/20191/lovforslag/l149/index.htm

https://www.regeringen.dk/nyheder/2020/nu-er-dyre-kviklaan-forbudt/