Lån uden sikkerhed og dokumentation i 2024

Lån uden sikkerhed gør det nemmere og hurtigere at låne penge. Derfor er der mange danskere, som er på udkig efter de usikrede lån. Men hvilke lån kan du egentlig tage uden at stille sikkerhed, og hvad er fordelene og ulemperne? Her er en stor guide til alt, hvad du skal vide om usikrede lån!

Hvis du ikke ejer bil eller bolig, kan det være svært at stille sikkerhed for et lån. Det kan være begrænsende, hvis en långiver kræver, at du kan stille sikkerhed. Derfor er der også mange, der foretrækker at tage usikrede lån.

Det giver en større frihed og fleksibilitet. Dog kan det også have nogle ulemper, eftersom det – som termen antyder – er mindre sikkert. Det er ikke bare mindre sikkert for dig, men også for långiveren. Derfor er der en del at tage i betragtning, inden du tager et usikret lån.

I denne store guide kommer vi ind på det hele! Når du har læst færdig, har du forhåbentlig fået besvaret alle dine spørgsmål om lån uden sikkerhed. De emner vi kommer ind på her på siden, er:

 • Hvad lån med og uden sikkerhed er.
 • Hvordan du stiller sikkerhed for et lån.
 • Hvilke lån du kan tage uden at stille sikkerhed.
 • Hvor mange penge du kan låne uden sikkerhed.
 • Hvad det vil sige at låne med og uden dokumentation.
 • Om det er muligt at låne uden dokumentation.

Hvad er lån uden sikkerhed?

Lån uden sikkerhed bliver også kaldt for usikrede lån. De hedder sådan, fordi du ikke stiller sikkerhed for lånet. Det gør lånene mere usikre, i den forstand at både du og långiveren risikerer, at du ikke kan betale pengene tilbage – og da har du ikke stillet sikkerhed.

Det gør du til gengæld, hvis du tager såkaldt sikrede lån. Her kan du eksempelvis stille sikkerhed for lånet i form af din bil eller bolig. Hvis du ikke har afdraget på lånet indenfor løbetiden, kan långiveren kræve, at du sælger aktiverne for at betale tilbage på lånet. På den måde er aktiverne en slags garanti for, at de lånte penge kommer retur.

Nogle vælger også at tage et kautioneret lån. En kautionist er en person, som hæfter for lånet, hvis du ikke formår at betale beløbet tilbage til tiden. Det kan eksempelvis være en god ven eller et familiemedlem. Igen betyder det altså, at långiveren har en garanti for, at pengene bliver tilbagebetalt på den ene eller den anden måde.

Disse lån kan du tage uden sikkerhed
Disse lån kan du tage uden sikkerhed

Disse lån kan du tage uden sikkerhed

Er du på udkig efter et usikret lån? Så skal du selvfølgelig vide, hvad dine muligheder er. Der findes både lån med og uden sikkerhed på markedet, og der kan være stor forskel på de individuelle tilbud og aftaler.

Den største forskel er lånebeløbenes størrelse. De usikrede lån vil som regel dreje sig om mindre beløb. De vil ofte også have en kortere løbetid. Derimod skal du med stor sandsynlighed stille sikkerhed for lån på større beløb.

Kviklån, lyn-lån, SMS-lån og hurtig-lån

Lad os tage nogle eksempler for at gøre det konkret. Du kender garanteret til de små, hurtige forbrugslån, som også kaldes for kviklån. Disse lån går også under titlerne lyn-lån, SMS-lån og hurtig-lån. Kviklån er i reglen lån uden sikkerhed.

Lånebeløbet ligger et sted mellem 500 og 7000 kroner, og løbetiden kan variere fra et par uger til få måneder. Du skal ikke stille sikkerhed, og ansøgningsprocessen vil være meget hurtig og effektiv. Pengene udbetales stort set også med det samme.

Hvad er renters rente?

Renters rente er et udtryk, der bruges til at beskrive den procentdel af lånet, som…

Læs mere

Hvad er inflation?

Inflation er en økonomisk tilstand, hvor priserne på varer og tjenester stiger, og det reelle…

Læs mere

Store forbrugslån uden sikkerhed

Du kan også tage større forbrugslån uden at stille sikkerhed, og nogle steder vil du kunne låne helt op til 500.0000 kroner usikret. Der følger dog en højere rente med til et usikret lån. Lånet vil i det hele taget koste mere, fordi långiveren til gengæld ikke har nogen garanti for, at pengene kommer tilbage igen.

Eksempler på lån uden sikkerhed:

 • Uspecificerede forbrugslån.
 • Udbetaling på en bolig eller lejlighed.
 • Lån til ferie, bryllup, konfirmation eller boligrenovering.

Disse lån stiller du sikkerhed for

Større lån med længere løbetid vil som nævnt kræve, at du kan stille sikkerhed. Eksempelvis kan det være et lån på flere millioner, et realkreditlån eller et billån. I modsætning til et forbrugslån vil et lån i denne størrelsesorden kræve, at du stiller sikkerhed. På samme måde vil du også skulle stille sikkerhed for store lån som boliglån.

Hvor mange penge kan du låne uden sikkerhed?

Du kan faktisk låne relativt store beløb uden at stille sikkerhed. Almindelige forbrugslån er ofte usikrede, og her kan du som nævnt låne flere hundrede tusinde kroner uden sikkerhed, eksempelvis 300.000 eller 500.0000 kroner. Er du udkig efter andre typer af lån, lån på større beløb og med en længere løbetid, skal du nok regne med, at de kræver sikkerhed.

Fordele ved at tage lån uden sikkerhed
Fordele ved at tage lån uden sikkerhed

Fordele ved at tage lån uden sikkerhed

Det er som nævnt populært at tage lån uden sikkerhed. Det er, fordi de usikrede lån kan have visse fordele. Paradoksalt nok er det de samme ting, som også kan være ulemper ved lånet. Det kommer vi nærmere ind på lidt senere.

5 fordele ved usikrede lån:

 1. Du risikerer ikke at skulle sælge din bil eller din bolig.
 2. Du ender ikke med at skylde penge til en kautionist.
 3. Det er nemmere at få godkendt en ansøgning om lån.
 4. Det går hurtigere, og er mindre omfattende, at ansøge.
 5. Usikrede lån giver frihed og fleksibilitet.

Ulemper ved at tage usikrede lån

Som du kan forstå, kan der altså være en håndfuld ting, som er fordelagtige ved de usikrede lån. Det er sjovt nok de samme ting, som også kan være lånets bagside. Hvordan hænger dét sammen? Lad os starte med at opliste ulemperne.

5 ulemper ved at optage et lån uden sikkerhed:

 1. Du kan ende med at få gæld, hvis ikke du får betalt pengene retur.
 2. I så fald kan du blive opskrevet i Ribers Kredit Information eller Debitor Registret.
 3. Långiveren sikrer sig ikke, at du er i stand til at afbetale på lånet.
 4. Du stiller ikke nogen garanti for, at pengene bliver betalt tilbage igen.
 5. Derfor er det mere usikkert at optage et usikret lån, for dig såvel som långiveren.

Lån uden sikkerhed giver altså frihed og fleksibilitet, og de er hurtige og nemme at tage. Til gengæld kommer der også en vis usikkerhed med friheden, og du kan ende ud i gæld. Der bliver nemlig ikke tjekket grundigt op på, om du faktisk er i stand til at returnere pengene på lånet.

Usikrede lån er dyrere end sikrede lån

Det er også væsentligt at være opmærksom på, at de usikrede lån generelt er dyre. Fordi du ikke stiller sikkerhed for lånet, kompenserer långiveren ved at give dig en høj rente, gebyrer og afdrag. De usikrede lån er som regel mindre beløb, så derfor vil renten dog ramme mindre hårdt.

Alligevel er det en god idé at huske, at det altid koster penge at låne penge – og det koster mere at tage lån uden sikkerhed end med. Når du sammenligner lånetilbud er det en god idé at kigge på det reelle tilbagebetalingsbeløb. På den måde kan du nemlig få overblik over omkostningerne, ikke bare i form af lånebeløbet, men inklusiv renter, gebyrer og lignende.

Lån med og uden dokumentation

Når du ansøger om at optage et lån, kan du blive bedt om at fremlægge mere eller mindre dokumentation. Det er også en måde, hvorpå långiveren får en sikkerhed for, at de lånte penge kommer retur. Ligesom at udbyderen kan kræve, at du stiller sikkerhed for et lån, kan de også kræve, at du fremlægger dokumentation af den ene eller den anden art.

Almindelige former for dokumentation i forbindelse med lån:

 • Dokumentation af indtægt.
 • Seneste lønsedler.
 • Den seneste årsopgørelse.
 • Dit budget.
 • Kreditvurdering af større eller mindre omfang.

Lån uden dokumentation er altså lån, hvor du ikke skal fremvise dokumentation. Generelt vil det variere hvad, og hvor meget, du skal dokumentere for at få lov til at optage et lån. Nogle former for dokumentation er svære at komme udenom, mens det kan være nemmere at komme udenom andre. Det kommer vi ind på nedenfor.

Kan du låne penge uden dokumentation?
Kan du låne penge uden dokumentation?

Kan du låne penge uden dokumentation?

Det vil være en udfordring at finde et lån, hvor du ikke skal dokumentere noget overhovedet. Særligt kreditvurderingen er svær at komme udenom. Det er nemlig en del af kreditaftaleloven, at almindelige pengeinstitutter skal bruge en positiv kreditvurdering af dig for at kunne udlåne dig penge.

Vil du låne penge af en dansk bank, kviklånsudbyder eller lignende, er det altså ikke muligt uden at få foretaget en kreditvurdering. Din kreditvurdering skal være positiv, så det fremgår, at det er realistisk, at du kan afbetale til tiden.

Det kræver en vis kreditværdighed, heriblandt en god kreditstatus. Har du taget flere forskellige lån, som du ikke har betalt tilbage endnu, vil din kreditvurdering ofte blive negativ. Står du i RKI eller Debitor Registret på grund af gæld, kan du ikke optage lån. Det vil nemlig medføre, at din kreditvurdering falder negativt ud.

Disse lån kan du tage uden dokumentation

Udover kreditvurderingen er det dog muligt at tage lån, som ikke kræver dokumentation. Hvis du leder efter et lån uden dokumentation, vil det være nemmest at finde det blandt de mindre lån. Små lån med kortere løbetid vil i reglen kræve mindre dokumentation end større lån med længere løbetid.

Lån til trods for RKI og Debitor Registret

Som nævnt kan det være en stor udfordring at optage et lån, hvis din kreditvurdering er negativ. Er din kreditstatus præget af unødig gæld, vil det betyde en negativ kreditvurdering. Betalingsanmærkninger i Ribers Kredit Information og Debitor Registret vil have den konsekvens, at du ikke kan optage lån hos almindelige pengeinstitutter i Danmark.

Optag lån i Sverige eller Norge

Til gengæld kan det være en mulighed at optage et lån i et andet land. Nogle danskere, som står i RKI, vælger at ansøge om svenske eller norske lån. Det kan være muligt, fordi Ribers Kredit Information er et dansk register, og det kun er danske udbydere, som har adgang til oplysningerne.

Derfor kan du altså i nogle tilfælde låne penge i udlandet på trods af RKI. Det kan dog være udfordrende at optage udenlandske lån med et dansk CPR. Generelt vil det være nemmere at låne penge, dér hvor du har bopæl og bank.

Vil du alligevel gøre forsøget, er det en god idé at holde dig indenfor EU. På den måde vil du nemlig være omfattet af de love, som sikrer forbrugerne her. Det er vigtigt at tænke det grundigt igennem. Det vil sjældent være en god løsning at tage nye lån, mens du har unødig gæld.

Sådan bliver du en attraktiv kandidat til et lån

Uanset om du ønsker at tage et sikret eller et usikret lån, et lån med eller uden dokumentation, er der nogle kriterier, der afgør hvorvidt du er en attraktiv kandidat til et lån eller ej. En god kreditstatus vil hjælpe på din kreditværdighed, ligesom en god økonomi i det hele taget er en fordel.

Her er 8 tips til at blive en attraktiv låntager:

 1. Jo bedre din økonomi er, jo bedre lånetilbud kan du finde.
 2. Din indkomst har en betydning, og jo højere den er, jo mere villige vil udbydere være til at låne dig penge.
 3. Din betalingshistorik er også afgørende. Betaler du altid dine regninger, og betaler du dem til tiden? Din kreditstatus vil være bedst, hvis du har en god betalingshistorik.
 4. Unødig gæld er et stort minus. Derfor er det bedst at betale al gæld af, inden du ansøger om et nyt lån. Gæld påvirker din kreditstatus meget negativt.
 5. RKI og Debitor Registret betyder, at du får nej til lån. Står du i registrene, er det derfor vigtigt, at du bliver slettet. Det gør du ved at afbetale på din gæld.
 6. Det kan påvirke din kreditværdighed positivt, hvis du får en medbetaler på lånet. Det stiller en slags sikkerhed for långiveren, i den forstand at I nu er to om at hæfte for lånet.
 7. Er du forsikret? Det kan gøre en forskel for, hvor god en kreditvurdering du får. Det kan eksempelvis være hjælpsomt at være meldt ind i en A-kasse, fordi det forsikrer din indkomst.
 8. En god kreditvurdering giver en lav rente. Det kan altså godt betale sig at gøre en indsats for at øge din kreditværdighed og få styr på din kreditstatus. Det giver dig nemlig de billigste og bedste lånetilbud.