Kræver SMS lån en kreditvurdering?

SMS lån – også kaldet kviklån – er små, hurtige lån. Fordi beløbet er mindre, er det nærliggende at tro, at man ikke behøver at få foretaget en kreditvurdering. Men hvordan er reglerne egentlig på området? Læs med her og find ud af, om SMS lån kræver en kreditvurdering!

Selvom SMS lån efterhånden er en lidt forældet term, er de små, hurtige lån bestemt ikke gået af mode. I dag går de under navnene, SMS lån, hurtiglån, lynlån og kviklån, hvoraf det sidste nok er det mest anvendte.

Kviklånene er kortsigtede lån, hvor beløbet er lille, og løbetiden er kort. Du bliver heller ikke stillet til sikkerhed for lånet. Derfor adskiller kviklånene sig altså fra almindelige forbrugslån. Men betyder det også, at de adskiller sig, når det kommer til kreditvurderingen?

Skal jeg have en kreditvurdering, når jeg tager kviklån?

Der findes et ganske kort og klart svar på, hvorvidt du skal have foretaget en kreditvurdering, når du tager SMS lån – og svaret er “ja!”. Faktisk forholder det sig sådan, at du skal have en kreditvurdering, uanset hvilken størrelse og type lån, du tager.

Et lån på 500 kroner kræver en kreditvurdering lige så vel som et lån på en million gør det. SMS lån er altså ikke nogen undtagelse. Tværtimod blev reglerne skærpet i 2019 – og i øvrigt igen i 2020 – hvor Folketinget vedtog en række ændringer i loven om kviklån.

Den ændrede lovgivning betyder blandt andet, at udbydere er forpligtede til at foretage en grundig kreditvurdering, før de låner penge ud. Det skal være med til at sikre, at du kun får tilbudt et lån, som du rent faktisk er i stand til at betale tilbage igen.

Kreditvurderingen er mindre omfattende ved SMS lån

Selvom alle lån indebærer en kreditvurdering, betyder det ikke, at alle vurderinger er ens. Tværtimod kan der være stor forskel på omfanget af vurderingen. Som du sikkert kan regne ud, vil et stort lån kræve en mere omfattende kreditvurdering end et lille lån.

Det betyder også, at kreditvurderingen som oftest vil være lige til i forbindelse med et SMS lån. Kviklån ligger som regel i omegnen af 500 til 7.000 kroner, og derfor skal der ikke lige så meget til at dokumentere, at du kan betale pengene tilbage, som hvis du nu skulle låne flere millioner.

Derfor er kreditvurdering en fordel

Kviklån skal betales hurtigt tilbage igen – ifølge den gængse definition inden for tre måneder. Derfor skal kreditvurderingen sikre, at låneren faktisk har økonomien til at betale beløbet tilbage igen inden for den aftalte løbetid.

Ellers kan gælden nemlig vokse sig stor, og renter og gebyrer kan blive uoverskuelige. Mange danskere – og desværre især unge – er havnet i en gældsfælde på grund af kviklån. Det er netop derfor, at Folketinget løbende foretager ændringer i lovgivningen.

Du kan altså se kreditvurderingen på en fordel på den måde, at den sikre både dig og udbyderen. Vurderingen minimerer nemlig risikoen for, at du ikke kan betale pengene tilbage. Det betyder, at du i højere grad er sikret mod at havne i gæld.

Disse krav skal du også indfri

Udover kreditvurderingen er der også et par andre krav, som skal indfries, hvis du skal tage SMS lån/kviklån. Eksempelvis må du ikke være registreret i RKI. Hvis du er registreret som en upålidelig betaler, er det altså en god idé at fokusere på at få betalt al gæld tilbage. Ellers vil du ikke blive anset som en attraktiv kandidat til et lån – heller ikke de små.

Der er også nogle, som er interesserede i, hvorvidt de kan tage SMS lån uden NemID. Det kan du imidlertid ikke. I dag er det heldigvis meget nemt at bruge NemID, fordi du kan benytte nøgleapp’en på telefonen. Før i tiden, da man var afhængig af det fysiske nøglekort, var det mere besværligt – især hvis der var tale om et akut opstået økonomisk behov, og man ikke lige havde kortet på sig.

Her er en liste over krav, du skal indfri, hvis du gerne vil tage et kviklån:

  • Du skal være fyldt 18 år.
  • Du skal have et NemID.
  • Du skal have en konto i en dansk bank.
  • Du skal være registreret i Dansk Folkeregister.
  • Du skal have dansk adresse, samt dansk telefonnummer.
  • Du må ikke stå i RKI eller Debitor Registret.
  • Du skal have foretaget en kreditvurdering