Hvor mange penge kan man låne uden at stille sikkerhed?

Et lån uden sikkerhed kan være en fordel, fordi du ikke risikerer at skulle af med dine værdigenstande. Desuden er ansøgningsprocessen hurtigere og nemmere. Men hvor mange penge kan du egentlig låne uden at stille sikkerhed? Læs med og find ud af det her!

Der er mange, der foretrækker at tage et forbrugslån uden sikkerhed i dag. Det involverer en mindre omfattende ansøgningsproces, og pengene bliver som regel også udbetalt hurtigere. Dog kan man undre sig over, om der mon er en øvre grænse for, hvor meget man kan låne uden sikkerhed. Det er der faktisk, men måske er den højere, end du går og tror.

Hvad er lån uden sikkerhed?

Når du tager et lån uden sikkerhed, pantsætter du ikke værdigenstande som eksempelvis din bil eller din bolig. Tager du et billån eller et realkreditlån, stiller du netop disse aktiver som sikkerhed for lånet.

Det betyder, at hvis du af den ene eller den anden grund ikke kan betale pengene tilbage, kan långiveren kræve, at du sælger bilen eller boligen. På den måde er de sikre på, at de får de penge, de låner dig, retur.

Usikrede forbrugslån og kviklån

Ved et lån uden sikkerhed slipper du for at sætte værdigenstande på spil. Forbrugslån er i reglen usikrede lån, selvom der godt kan findes undtagelser. De små forbrugslån du kender under betegnelsen kviklån, er altid usikrede.

Så meget kan du låne uden sikkerhed

Tager du et kviklån (også kaldet lynlån, SMS-lån og hurtiglån), kan du låne mellem 500 og 7000 kroner uden sikkerhed. Disse lån har en kort løbetid på nogle uger eller et par måneder, så de skal betales hurtigt tilbage igen. Det skal man være opmærksom på, når man tager usikrede kviklån.

Lån op til 500.000 uden sikkerhed

Som nævnt er almindelige forbrugslån i reglen usikrede. Det betyder, at du faktisk kan låne ret store beløb uden at stille sikkerhed. Hos nogle långivere vil du kunne låne helt op til 300.000 eller 500.000 kroner uden at stille sikkerhed i form af aktiver.

Fordele og bagdele ved lån uden sikkerhed

Lån uden sikkerhed har som nævnt nogle fordele, og mange danskere sætter pris på de usikrede lån. Det er ganske populært at tage forbrugslån uden sikkerhed. Nogle af grundene til lånenes popularitet er:

  • Du skal ikke pantsætte værdigenstande.
  • Du risikerer altså ikke at miste bil eller bolig.
  • Det er nemmere at ansøge.
  • Det er nemmere at blive godkendt til lånet.
  • Pengene bliver hurtigere udbetalt.

Der er ingen garanti for dig eller långiver

Der er dog også nogle mindre fordelagtige aspekter ved de usikrede forbrugslån. Når du stiller sikkerhed for lånet i form af aktiver, har långiveren en garanti for, at lånet bliver en god forretning. Denne garanti findes ikke ved de usikrede lån, og det kan faktisk være en ulempe for både dig og udbyderen. Her er bagsiden ved lån uden sikkerhed:

  • Fordi du ikke stiller sikkerhed, er prisen på lånet højere.
  • Det betyder højere renter, større gebyrer og afdrag.
  • Hverken du eller långiveren har en garanti for, at pengene bliver betalt tilbage.
  • For dig kan det betyde, at du ender i gæld, hvis du ikke har lagt en god økonomisk plan.
  • Gæld kan føre til, at du bliver opskrevet i RKI, hvilket kan have store konsekvenser.

Tag usikrede lån med en sikker plan

Man kan sige, at lån uden sikkerhed giver en stor frihed. Til gengæld får du ikke friheden gratis. Den kommer nemlig med en vis portion usikkerhed, fordi der ikke stilles nogen garanti for tilbagebetalingen.

Hvis du vil optage et usikret forbrugslån, er det derfor enormt vigtigt, at du lægger en god økonomisk plan. Lånet begynder at blive rigtig dyrt, hvis ikke du får det betalt tilbage til tiden. Før du låner penge, er det derfor godt at have en helt sikker plan for, hvordan du får betalt pengene retur.

Det er også en god idé at undersøge, hvad lånet helt præcist kommer til at koste. Det vil sige, at du ikke kun kigger på lånebeløbet, men også på renter og gebyrer. Det giver dig nemlig et indblik i den reelle pris, du ender med at betale. Det er også fornuftigt at undersøge, hvad lånet kommer til at koste i det tilfælde, at du ikke overholder løbetiden.