Hvad er RKI?

Det er godt at have basal viden om, hvad RKI er. På den måde kan du nemlig bedre undgå at havne i registret over “dårlige betalere”. Men også hvis du allerede står i registret, er det enormt vigtigt at vide noget om, hvad der skal til for at blive slettet igen. Læs mere her og bliv klogere på, hvad RKI er!

RKI har en stor betydning for mange mennesker, ligesom registeret også påvirker banker og låneudbydere. Der er ikke mange fordele ved at blive opskrevet i RKI, og derfor er det noget, du bør gøre en indsats for at undgå.

Hvis du allerede er blevet registreret som en “dårlig betaler”, er det viden om, hvordan du bliver slettet igen, som du skal bruge. Der er altså flere grunde til, at det er fornuftigt at vide noget om RKI og dets konsekvenser.

Hvad er Ribers Kredit Information?

RKI er kort for Ribers Kredit Information, og det er et dansk register over “dårlige betalere”. Det lyder måske lidt groft, men det er faktisk sådan, man bliver noteret. En dårlig betaler er én, som ikke har betalt sine regninger til tiden.

Registreringen i RKI fungerer som et signal til andre om, at du ikke er en pålidelig betaler. RKI’s kunder kan således se, at du ikke har betalt dine regninger, og det kan have den konsekvens, at de ikke har lyst til at låne dig penge, arbejde for dig eller lignende.

Det åbne og det lukkede register

Du kan blive skrevet i et åbent og et lukket register i RKI. Det åbne har de største konsekvenser, fordi det er dette register, der er tilgængeligt for RKIs kunder. Du kan blive opskrevet i det åbne register, hvis du har en gæld på mere end 1.000 kroner.

Du skal dog have modtaget tre skriftlige rykkere, samt en advarsel om en registrering i RKI, inden det sker. Du vil desuden altid modtage besked, hvis du er blevet registreret i Ribers Kredit Information eller Debitor Registret.

Det lukkede register er en oversigt over “dårlige betalere”, som skylder mellem 200 og 1.000 kroner. I dette register er dine oplysninger ikke offentligt tilgængelige, hvilket jo er en stor fordel. Alligevel bør du se det som et faresignal, og du skal sørge for, at gælden ikke vokser sig større.

Hvem kan finde mig i RKI?

Hvis du står i RKIs åbne register, kan private virksomheder, finansielle virksomheder og offentlige myndigheder søge dig frem. Det er også dem, der kan indberette dig, hvis du ikke har betalt de penge, du skylder. Det er dog kun lovligt at fremsøge oplysninger om dig, når det drejer sig om forretnings- eller handelsaftaler.

Du skal altså ikke være urolig for, at RKI bliver brugt imod dig i forbindelse med jobsøgning eller lignende. Det er nemlig ikke lovligt. Der gælder imidlertid nogle andre regler, hvis det handler om en særligt betroet stilling.

Til gengæld kan du risikere, at udbydere af mobilabonnementer søger på dig og beslutter, at de ikke vil lade dig abonnere. Ligeledes kan du få afvist en anmodning om at få tilsendt et konto- eller kreditkort. Derfor kan en notering i RKI altså være ret begrænsende.

8 konsekvenser ved at stå i RKI:

  1. De normale pengeinstitutter, banker, udbydere af kviklån og kassekredit må ikke låne dig penge hvis du er i RKI.
  2. Det er, fordi din kreditvurdering vil være negativ. Pengeinstitutterne er underlagt kreditaftaleloven, som betyder, at de kun må låne penge til folk, der vurderes at kunne betale dem tilbage igen.
  3. Det er udfordrende at få et mobilabonnement.
  4. Det er udfordrende at købe ting på afbetaling.
  5. Du kan risikere at få afslag på bestilling af kreditkort og kontokort.
  6. I nogle tilfælde vil det blive forventet, at du betaler forud.
  7. Visse virksomheder – eksempelvis nogle håndværkere – vil undlade at arbejde for dig.
  8. Det kan have konsekvenser på et personligt plan og udgøre en stor stressfaktor.

Kom ud af RKI på én af disse 2 måder

Der er to måder, hvorpå du kan komme ud af Ribers Kredit Information, hvis du først er blevet registreret. Den første er i form af automatisk sletning efter fem år. Hvis du ikke er blevet registreret for nye tilfælde af gæld i perioden, vil du altså automatisk blive fjernet fra RKI.

Det er vigtigt at bemærke, at det ikke har betydning for din gæld. Du skylder stadig penge, selvom du er blevet slettet fra registret. Derfor er den anden måde, hvorpå du kan komme ud af RKI, mere anbefalelsesværdig.

Du kan nemlig også blive fjernet fra registret, hvis du afbetaler din gæld. Når du har betalt pengene tilbage, kan du få den pågældende virksomhed eller myndighed til at fjerne dig fra RKI. Det kan være en god idé at få en kvittering for betalingen af gælden, så du har den i nødstilfælde.