Hvordan kommer man ud af RKI?

Der er ikke mange fordele ved at være opskrevet i RKI. Det kan begrænse dine muligheder for at tage lån, få mobilabonnement med mere. Derfor er det værd at vide, hvordan du kommer ud af registret, hvis du først er havnet der. Læs med og find ud af, hvordan du kommer ud af RKI!

Det er altid en god idé at lægge budget og i det hele taget tage ansvarlige økonomiske beslutninger. På den måde er der nemlig den mindst mulig risiko for, at du havner i gæld og bliver opskrevet i RKI. Når du først står i registret, er der nemlig en række konsekvenser, der træder i kraft.

Er du allerede opskrevet i registret, er der ikke andet for end at arbejde på at blive fjernet. Det er der heldigvis et par muligheder for, og de er værd at kende til. Vi går i dybden med dem på denne side.

Derfor er det en ulempe at stå i RKI

Du bliver opskrevet i RKI, fordi du ikke har tilbagebetalt penge, du skylder. I registret bliver du noteret som en “dårlig betaler”, hvilket betyder, at du har gæld, du ikke har betalt tilbage til tiden. Det kan RKIs kunder – banker og låneudbydere – se, og det vil ofte betyde, at de ikke vil låne dig penge.

Men der kan faktisk også være andre ulemper ved at stå i RKI, heriblandt:

  • Det kan være et problem at få et mobilabonnement.
  • Visse firmaer, eksempelvis håndværkere, kan nægte at arbejde for dig.
  • Du kan opleve, at du ikke kan få tilsendt betalingskort.

Sådan kommer du ud af RKI

Fordi det er begrænsende at være opskrevet i RKI, er der god grund til at arbejde på at blive fjernet fra registret. Det kan ske på to forskellige måder, som det er værd at kende til. De to måder hvorpå du kan komme ud af RKI, er:

  1. Du bliver automatisk fjernet efter 5 år.
  2. Du afbetaler din gæld.

1. Du bliver automatisk fjernet efter 5 år

RKI fungerer sådan, at du automatisk bliver fjernet efter 5 år. Det er selvfølgelig kun, hvis du ikke har opbygget ny gæld, som du er blevet indskrevet for i mellemtiden. Er du noteret for en enkelt gæld, bliver du altså slettet fra registret efter 5 år – også selvom du ikke har betalt gælden tilbage endnu.

Det betyder imidlertid ikke, at du er sluppet af med gælden. Tværtimod vil den vokse sig større og større, jo længere der går, før du får betalt den. Du kan også risikere, at virksomheden du skylder penge forsøger at få dig i fogedretten. Sletningen fra RKI løser altså ikke problemet med gælden.

2. Du afbetaler din gæld

En bedre løsning er således mulighed nummer to: At afbetale din gæld. Når du ikke længere har gæld, kan du blive fjernet fra registeret. Du skal få virksomheden, som du stod i gæld til, til at få dig slettet fra RKI – det er nemlig deres opgave. Det kan være en god idé at få en kvittering på, at din gæld er betalt tilbage, ifald at du skulle få problemer.

Dette er selvfølgelig den bedste løsning, fordi den også medfører, at du bliver gældfri. Det betyder, at du ikke længere er begrænset, fordi du står i RKI, men at du igen kan låne penge, bestille betalingskort, få mobilabonnement med mere.

Det er en dårlig idé at låne penge for at komme ud af RKI

Overvejer du at tage et lån for at få penge til at komme ud af din allerede eksisterende gæld? Det kan bestemt ikke anbefales. For det første er det en udfordring at låne penge, når du er i RKI, selvom det godt kan lade sig gøre under visse betingelser. For det andet vil det bare give dig endnu mere gæld, som måske vil betyde, at du får en ny opskrivning som “dårlig betaler” i RKI.

Det bedste du kan gøre er at arbejde på at spare penge op, så du kan betale tilbage. Man kan være fristet til at låne flere penge – fx af venner eller familie – for at rette op på gælden, men det har stort set aldrig positive resultater. Det vil være langt mere bæredygtigt at lægge en plan og lave et budget. Her kan du så se, hvor mange penge du kan sætte til side månedligt til at betale gælden af.