Kan man låne penge hvis man er i RKI uden kautionist?

Det er frustrerende at stå i RKI, fordi det begrænser de muligheder, du havde før. Hvis du står i registret, er det klart, at du gerne vil vide, præcis hvad du kan og ikke kan. Heriblandt om det er muligt at låne penge uden kautionist. Det får du svar på her!

Der er ingen, der har lyst til at stå i Ribers Kredit Information. Den eneste fordel er, at registret gør det sværere for dig at opbygge mere gæld. Imidlertid kan det være meget frustrerende, at du ikke kan tage lån og gøre, som du kunne før.

Står du i RKI, er der ikke andet for end at arbejde på at blive fjernet igen. Men mens du står i registeret, vil du selvfølgelig gerne vide, hvordan dine muligheder ser ud. Kan du stadig låne penge, og kan det gøres uden kautionist? Lad os komme til bunds i sagen.

Hvad er Ribers Kredit Information? Et hurtigt overblik:

 • RKI er kort for Ribers Kredit Information.
 • Det er et register over dårlige betalere i Danmark.
 • RKI og Debitor Registret er de to største af denne slags.
 • I det åbne register kan RKIs kunder fremsøge dig.
 • Det vil sige, at banker og lånudbydere kan se, at du ikke har betalt dine regninger.
 • Det kan betyde, at de afslår dine låneansøgninger.
 • Det kan også betyde, at det bliver svært at få mobilabonnement, betalingskort, samt at købe ting på afbetaling.
 • Visse virksomheder kan også afvise at arbejde for dig eller handle med dig.

Kan du låne penge, når du er i registret?

Det er ikke nogen hemmelighed, at det er svært at låne penge, når du er registreret i RKI. De normale pengeinstitutter skal overholde kreditaftaleloven, hvilket betyder, at de skal bruge en positiv kreditvurdering.

Fordi du står i RKI, vil du altid få en negativ kreditvurdering. Du ser nemlig ikke ud til at kunne betale pengene tilbage på grund af din gæld. Derfor vil du få afslag på rigtig mange ansøgninger om lån, hvilket kan være meget frustrerende.

Det er dog ikke kun en ulempe. For udbyderne virker det som en naturlig stopklods, og for dig betyder det, at du får sværere ved at opbygge mere gæld.

Kan du låne penge uden kautionist, når du er i RKI?

Der findes få måder, hvorpå du alligevel kan låne penge, selvom du er i RKI. Én af dem er låne penge med en kautionist. Det vil sige, at en person vælger at hæfte for lånet, sådan at de betaler gælden, hvis du ikke kan. Nogle udbydere, som ellers ikke vil låne penge til folk i RKI, gør en undtagelse, når der er tale om et kautioneret lån.

Til spørgsmålet om du kan låne penge uden kautionist vil svaret i reglen være nej. Faktisk skal du være meget forsigtig, hvis du ser, at udbydere tilbyder lån på trods af RKI og uden kautionist. Der kan nemlig være tale om snyd.

Pas på snyd!

Der er set en del eksempler på, at udbydere reklamerer for lån på trods af RKI. Hvis du vil ansøge om lånet, skal du til gengæld betale et gebyr for at oprette en profil. Hernæst får du afslag på din ansøgning, men du får ikke dit gebyr tilbage.

Du skal derfor altid være opmærksom, hvis et lån ser for godt ud til at være sandt – især hvis det drejer sig om et ikke-kautioneret lån på trods af RKI. De normale pengeinstitutter, banker og udbydere af kviklån, skal overholde kreditaftaleloven. Og dermed vil de ikke kunne tilbyde dig et lån uden kautionist, mens du er i RKI.

Sådan kan du låne penge uden kautionist i RKI

Selvfølgelig er der muligheder for at låne penge uden kautionist, når du er i RKI. Det kræver dog, at du går udenom de normale pengeinstitutter og finder en alternativ løsning. Her er der nogle forskellige valgmuligheder, og det kan være alt fra:

 • At låne penge af familie eller venner.
 • At låne penge i udlandet.
 • Få et forskud på lønnen.
 • Pantsætte værdigenstande.

Kautioneret lån eller låne pengene direkte?

Et kautioneret lån vil i udgangspunktet være dyrere end at låne pengene direkte af personen. Derfor kan det give mere mening at gøre det sådan. Man skal dog huske, at lånte penge kan gøre relationen problematisk.

Lån uden kautionist i udlandet

En anden mulighed er at tage et lån i udlandet, fx Norge eller Sverige. De har ikke adgang til RKI, fordi det er et nationalt register. Det kan imidlertid være udfordrende at låne penge i udlandet med et dansk CPR-nummer.

I det hele taget kan det ikke anbefales at låne penge, mens du er i RKI. Den bedste løsning vil være at spare op, så du hurtigst muligt bliver i stand til at betale gælden af.