Hvordan stiller man sikkerhed for et lån?

Måske har du hørt om såkaldt sikrede og usikrede lån. De hedder sådan, fordi der er nogle lån, du stiller sikkerhed for, og andre du ikke gør. Men hvad vil det egentlig sige at stille sikkerhed for et lån, og hvordan gør man? Få svaret her.

Det er bestemt ikke ualmindeligt at støde på et lån, som kræver at du stiller sikkerhed. Derfor er det nødvendigt at vide, hvad det præcis betyder. På den måde kan du finde ud af, om du er i stand til at stille sikkerhed, eller om du er mere interesseret i et usikret lån.

Forskellen på sikrede og usikre lån

Lad os starte med at forklare, hvad forskellen er på lån med og uden sikkerhed. Det giver mest mening at starte med at definere de sikrede lån: Det er lån, hvor du stiller sikkerhed. Det kan ske i form af flere forskellige ting, hvilket vi kommer ind på nedenfor. Sikkerheden består i, at långiveren har en garanti for, at de lånte penge kommer retur.

De usikrede lån er derimod lån, hvor du ikke stiller sikkerhed. Det vil sige, at långiveren ikke har nogen sikkerhed eller garanti for, at pengene bliver betalt tilbage igen. Du er også mindre sikker, i den forstand at du kan risikere at opbygge gæld.

Sådan stiller man sikkerhed for et lån

Det er mest almindeligt at stille sikkerhed i form af:

  • Din bil.
  • Din bolig.
  • En kautionist.

Sikkerhed i form af bil eller bolig

Stiller du sikkerhed i form af bil eller bolig, udgør de aktiver, som du kan risikere at måtte sælge. Det kan ske, hvis du ikke formår at få betalt lånet tilbage til tiden. På den måde har långiveren en sikkerhed for, at de lånte penge kommer retur – også selvom du ikke kan betale dem i første omgang.

Sikkerhed i form af en kautionist

En anden måde, hvorpå du kan stille sikkerhed for et lån, er i form af en kautionist. Det er en person, som er villig til at hæfte for lånet, hvis du ikke formår at tilbagebetale det. En kautionist kan fx være en tæt ven eller et medlem af din familie. Det kræver selvfølgelig, at den pågældende person har en økonomi, der gør det muligt at hæfte for dit lån.

En medbetaler på lånet

En lidt alternativ måde at stille sikkerhed for lånet kan være at få en medbetaler. Det vil sige, at du tager lånet sammen med nogen. Det kan øge kreditværdigheden at være to om at ansøge om lånet, fordi det giver långiveren en større sikkerhed for at få pengene tilbage.

Dokumentation for lånet

En anden måde, hvorpå långiveren sikrer sig, at pengene kommer tilbage, kan være dokumentation. Ligesom der findes både sikrede og usikrede lån, findes der således også lån med og uden dokumentation.

Dokumenterne har til formål at “bevise”, at du er i stand til at betale pengene tilbage i løbet af den tid, som er blevet aftalt. Det er altså en måde – på forhånd – at sikre sig, at aftalen giver mening, både for låntager og långiver.

For dig som låntager er det i din interesse at overholde løbetiden, fordi du undgår gæld. For långiveren er der tale om en forretning, hvor pengene skal gå op. Det er en dårlig forretning, hvis du låner penge, som ikke kommer retur til udbyderen.

Hvilke dokumenter kan jeg blive bedt om at vise?

  • En positiv kreditvurdering.
  • Det seneste årsregnskab.
  • Dine lønsedler.
  • Anden dokumentation for din indtægt.
  • Relevante budgetter.

Disse lån kan du tage uden sikkerhed og dokumentation

Der er mange, der er interesserede i at tage lån helt uden sikkerhed og dokumentation. Det er muligt at tage et lån uden at stille sikkerhed, men der er visse former for dokumentation, du ikke kommer udenom. Det drejer sig om kreditvurderingen, som almindelige pengeinstitutter skal foretage.

I forhold til dokumentation vil det derfor snarere handle om, hvor meget og hvad du skal dokumentere. Udover kreditvurderingen (som også vil variere i omfang alt afhængigt af lånet) kan du undgå megen dokumentation ved bestemte lån.

I reglen er det sådan, at små lån med kort løbetid oftere vil være usikrede end store lån. På samme måde skal du dokumentere mindre, når det drejer sig om små lån. Kviklån er eksempelvis lån uden sikkerhed og med minimal dokumentation.