Kan man låne uden dokumentation?

Det kan være en omfattende proces at ansøge om et lån. Visse lån kræver både, at du stiller sikkerhed og fremviser dokumentation. Men er det muligt at komme udenom besværet og låne uden dokumentation? Bliv klogere på lån uden dokumentation her.

Det kan virke uoverskueligt at kaste sig ud i at tage et lån. Ansøgningsprocessen kan nemlig være omfattende og indebære, at du stiller sikkerhed og dokumenterer din økonomiske stabilitet. Derfor er der også mange, der er interesserede i, hvorvidt man kan tage lån uden dokumentation.

Hvad vil det sige at låne penge uden dokumentation?

For at forstå hvad det vil sige at låne penge uden dokumentation, er det nødvendigt at vide, hvad et lån med dokumentation indebærer. Dokumentation giver långiveren en større sikkerhed i forhold til, at du kan betale pengene tilbage igen.

Det er nemlig først og fremmest dét, dokumenterne skal “bevise”. Med andre ord dokumenterer du altså, at du er økonomisk rustet til at afbetale på lånet. Långivere vil kun være interesseret i at låne dig penge, hvis du er pålidelig og ansvarlig rent økonomisk.

Lån er jo som bekendt en forretning, og for långiverne betyder det, at de lånte penge skal retur – ellers har de intet tjent på lånet. Det er også en fordel for dig, at pengene bliver betalt tilbage til tiden, for det forhindrer nemlig, at du ender i gæld.

Disse former for dokumentation kan du støde på, når du ansøger om lån:

  • Dokumentation af din indtægt.
  • Den nyligste årsopgørelse.
  • Dine seneste lønsedler.
  • Kreditvurdering.
  • Et budget.

Lad os så beskæftige os med, hvad det vil sige at låne penge uden dokumentation. Her vil kravene til, hvad du skal dokumentere være lavere. Det vil dog sjældent være muligt at låne helt uden på nogen måder at dokumentere for, at du kan betale pengene tilbage igen. Det kan du blive klogere på lige nedenfor.

Kan jeg låne penge uden en kreditvurdering?

Kreditvurderingen er lige præcis dén form for dokumentation, som det er sværest at undgå. Den såkaldte kreditaftalelov foreskriver nemlig, at mange långivere skal bruge en positiv kreditvurdering for at kunne låne dig penge.

Alle almindelige pengeinstitutter er omfattet af denne lov, og derfor er det ikke lovligt for dem at låne dig penge uden en kreditvurdering. Hvis du er på udkig efter et lån hos en dansk kviklånsudbyder eller en dansk bank, vil det altså kun være muligt med en positiv kreditvurdering.

Du får en positiv kreditvurdering, hvis din kreditværdighed og kreditstatus er i orden. Det handler altså om, at du generelt skal have en god økonomi. Unødig gæld vil være et stort, hvis du gerne vil låne penge. Står du i RKI eller Debitor Registret, vil din kreditvurdering blive negativ – og dermed er du som oftest udelukket fra at optage lån.

Hvis du gerne vil låne penge, mens du står i RKI

Der findes dog altid undtagelser til reglen. Det gælder også, når det kommer til lån med og uden dokumentation. Hvis din kreditstatus er præget af gæld, er det en udfordring at optage lån, men det er ikke nogen umulighed.

Nogle vælger at kigge udenlands og tage lån i andre europæiske lande. Udenlandske udbydere har nemlig ikke adgang til RKI, som er et nationalt register. Andre finder en kautionist, som vil hæfte for lånet, hvis de ikke selv formår at betale det tilbage.

Det vil ikke desto mindre være en bedre løsning at betale af på gælden i stedet for at tage nye lån. Når gælden er betalt af, kan du blive slettet fra RKI og igen få frit råderum, når det kommer til at låne penge med mere.

Tag små lån uden dokumentation

Hvis du foretrækker at tage et lån med mindst mulig dokumentation, vil det give mening at kigge efter mindre lånebeløb. I udgangspunktet er det nemlig sådan, at små lån med kort løbetid vil kræve lidt dokumentation, mens større lån vil kræve mere dokumentation.

Usikrede kviklån uden dokumentation

Således vil et lille forbrugslån – et såkaldt kviklån – på et par tusinde kroner kræve mindre dokumentation end et stort forbrugslån på flere hundrede tusinde kroner. Ligeledes vil et stort boliglån som regel kræve megen dokumentation, samt at du stiller sikkerhed. Mindre lån vil derimod kræve mindre dokumentation, og du behøver heller ikke nødvendigvis at stille sikkerhed.